Studija sa Exita: Poštovanje mera omogućilo da ne dođe do širenja virusa među posetiocima festivala

Exit festival nije doprineo povećanju broja zaraženih korona virusom, saopštili su organizatori. Mere koje su se primenjivale omogućile su da do širenja virusa ne dođe, pokazuju ispitivanja.
Studija sa Exita: Poštovanje mera omogućilo da ne dođe do širenja virusa među posetiocima festivala
Foto: 021.rs
U Novom Sadu je u protekle dve sedmice sprovedeno istraživanje čiji je cilj procena uticaja održavanja Exit festivala na širenje virusa kovid-19, kao i stepen efikasnosti "Safe events Serbia" bezbednosnog protokola, koji je rigorozno primenjen na Exitu. 
 
Istraživanje je organizovalo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad i udruženje Projekt lab, pod rukovodstvom epidemiološkinje Marije Milić.
 
"Odlučeno je da se tokom Exit festivala sprovede studija i na taj način iskoristi jedinstvena prilika da se dođe do novih naučnih saznanja o virusu. Dosadašnji preliminarni rezultati ukazuju na to da nije bilo pozitivnih među učesnicima studije, a detaljnije rezultate očekujemo uskoro“, izjavila je doktorka Milić.
 
Ukupno 345 ispitanika je podeljeno u dve grupe – vakcinisane i one koji su na festival ulazili s negativnih testom. Oni su testirani pre ulaska na festival, od 8. do 10. jula, i jedna osoba je bila pozitivna. Testiranje je ponovljeno nakon sedam dana, od 15. do 17. jula, i u obe grupe nije bilo osoba pozitivnih na virus. 
 
Još jedan uverljiv dokaz da na Exitu nije bilo masovnog širenja virusa je i činjenica da ni 10 dana nakon početka festivala nije došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u Novom Sadu, te da se dnevno kretanje virusa u periodu od 8. do 19. jula u ovom gradu ne razlikuje na prosek u ostatku zemlje, navodi se u saopštenju Exita. 
 
"Uz rigoroznu kontrolu ulaska, ovakvi rezultati istraživanja su bili očekivani. Za konačnu analizu biće potrebno neko vreme, ali već sada se može reći, kako na osnovu istraživanja, tako i na osnovu kretanja dnevnog broja novozaraženih u Novom Sadu, da EXIT festival nije mesto masovnog zaraživanja virusom", rekao je direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat.
 
Kako kažu organizatori, istraživanje na Exitu je prvo koje je urađeno na masovnom događaju na kojem je bilo više desetina hiljada ljudi, pa se očekuje da njegovi rezultati mogu biti jedan od ključnih argumenata u borbi za povratak velikih događaja širom sveta.
 
Za pet dana testirano je 18.336 osoba, a pozitivno je bilo njih 10 ili 0,05 odsto testiranih. Njima nije bio dozvoljen ulazak na festival, a brigu o njima preuzeli su medicinari. Posetioci iz inostranstva su proveravani u skladu s dokumentacijom s kojom su ulazili u zemlju, što je u velikom broju slučajeva bio PCR test.

Teme

EXIT
  • Devla

    20.07.2021 08:08
    evo nas 12 islo, svi revakcinisani, nikom nista 10 dana posle.
    ocigledno da moze!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Exit