Počinje Sandens festival

Novo izdanje festivala američkog nezavisnog filma Sandens, koji je osnovao Robert Redford, počinje danas u američkoj saveznoj državi Juti gde će do 3. februara biti prikazano više od 100 dugometražnih i dokumentarnih filmova.
Na festivalu će biti prikazana dva dokumentarna filma sa aktuelnim temama. Prvi je "The Brink" o bivšem strategu Bele kuće Stivu Benonu, a drugi je "The Untouchable" o usponu i padu holivudskog producenta Harvija Vajnstajna, optuženog za silovanje i seksualno zlostvaljanje nekoliko žena.
 
Ove godine pažnju će privući dokumentarni film "Leaving Neverland", o seksualnom zlostavljanju pripisanom Majklu Džeksonu, reditelja Dena Rida. Ostvarenje predstavlja priču o dvojici mladića koji su kako navode, kad su imali sedam i deset godina, bili meta seksualnog zlostavljanja Majkla Džeksona. Muzičar je 2005. godine oslobođen optužbe za seksualno maltretiranje.
 
Žiri festivala koji će dodeljivati nagradu za najbolje dramsko ostvarenje, predvodiće rediteljka Džejn Kempion. Među članovima će biti glumica Tesa Tompson, reditelj Dejmijen Šazel i spisateljica Filis Nejdži.
 
Za tu nagradu će se takmičiti 16 filmova, od kojih "The farewell", "To the stars", "Native son" i "Luce" sa Naomi Vots.
 
Sandens je jedan od najznačajnijih američkih festivala nezavisnog filma jer pruža priliku perspektivnim filmskim stvaraocima koji se bave dokumentarnim, inostranim i nezavisnim filmom, da promovišu svoje projekte i privuku pažnju šire javnosti.
 
Nekoliko sada svetski poznatih reditelja, među kojima su Kventin Tarantino, Pol Tomas i Daren Aronofski doživeli su svoj veliki proboj na filmsku scenu, upravo na Sandensu.
 
Redford koji je predsednik festivala, nazvao je tu filmsku manifestaciju po filmskom klasiku "Buč Kesidi i Sandens Kid" iz 1969. godine.
 
Festival se održava u Park Sitiju u Juti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.