VIDEO: Počelo emitovanje serije "Ime ruže" po knjizi Umberta Eka

Na italijanskoj televiziji Rai 1, 4. marta počela je sa emitovanjem serija "Ime ruže", zasnovana na istoimenom međunarodnom bestseleru čuvenog italijanskog pisca Umberta Eka.
VIDEO: Počelo emitovanje serije "Ime ruže" po knjizi Umberta Eka
Foto: Printscreen
Engleski franjevački monah Vilijam od Baskervila stiže u vešto skrivenu opatiju u Alpima severne Italije. Prati ga mladi pomoćnik i benediktinski iskušenik Adso od Melka, koji mu pomaže da rasvetli surovo ubistvo. Osim što je poprište zločina, ovaj nadaleko čuveni benediktinski manastir, koji već vekovima privlači monahe iz cele Evrope, čuva mnoge tajne, a među njima i čuvenu biblioteku.
 
Dok se Vilijam i Adso hvataju ukoštac sa zamršenom zagonetkom prepunom izazova i dolaze do zapanjujućih saznanja, misteriozna ubistva se nižu, a njih dvojica ulaze u trag staroj jeretičkoj knjizi koju ubica želi da zadrži daleko od očiju znatiželjnih monaha.
 
U seriji italijansko-nemačke koprodukcije "Ime ruže" glavnu ulogu tumači Džon Turturo, kao Vilijam od Baskervila, a u seriji još igraju i Rupert Everet, Majkl Emerson i Damijan Hardung.
 
Turturo, koji tumači ulogu koju je 1986. godine u filmskoj adaptaciji romana odigrao Šon Koneri, priznao je da sve dok nije dobio ponudu za snimanje serije na proleće prošle godine, nije pročitao čuveni roman, ali ni pogledao film.
 
Na ulogu je, međutim, pristao kada je konačno pročitao knjigu, sa zahtevom da u seriji "bude više Eka", pošto ga je roman, kako je rekao, oduševio, piše Varajeti.
 
Serija je, kako se navodi, "teška" 26 miliona dolara, a prava na prikazivanje otkupio je veliki broj zemalja, uključujući i SAD i Kanadu, ali i britanski BBC, OCS u Francuskoj i nemački Sky.
 
Turturo, koga smo nedavno imali prilike da gledamo i u hit seriji HBO-a "The Night Of", rekao je da je kada je pročitao roman u njemu uhvatio i odjek savremenog doba.
 
"Mislim da je to veoma relevantna knjiga, možda relevantnija danas nego u trenutku kada je napisana i objavljena", rekao je Turturo.
 
Snimanje je, kažu, bilo izazovno, nije bilo mnogo vremena, a Turturo je istakao da se potpuno posvetio ulozi i da je svakim danom snimanja sve dublje zadirao u suštinu romana i Baskervilovog lika.
 
"Uvek smo radili vikendom, stalno smo radili na scenariju, trudeći se da poboljšamo sve što je moglo da se unapredi. Bilo je iscrpljujuće, ali veoma stimulativno", rekao je on. 
 
Roman "Ime ruže" prodat je u više od 50 miliona primeraka i preveden na 47 jezika, a renomirani francuski list "Mond" svrstao ga je među 100 najreprezentativnijih dela XX veka.
 
  • Vojvodjanka

    10.03.2019 00:03
    Film "Ime ruže" sa genijalnim Šonom Konerijem je nešto što se može gledati mnogo puta - naravno, ako volite taj žanr i tu vrstu ekranizacije. Nadam se da ću imati priliku da vidim i seriju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.