Novi "Star Wars" nije oduševio Kineze, ovakvi filmovi im banalni

Trikovi džedaja ne pale u Kini.
Dok su fanovi Ratova zvezda širom sveta danima čekali u redovima za prva prikazivanja "Uspona Skajvokera", poslednjeg filma u 42 godine dugom serijalu, u Kini je slika drugačija.
 
Na tom ogromnom tržištu, film je dosad pogledala šačica ljudi. U petak je u najmnogoljudnijoj zemlji sveta "Uspon Skajvokera" zaradio 12 miliona juana (1,7 miliona dolara), tek delić zarade novog kineskog kriminalističkog filma koji je u prvom danu prikazivanja inkasirao 218 miliona juana.
 
Čen Tao je redak superfan Ratova zvezda u Kini. Ali to je postao slučajno, tek kada ga je za tu sagu zainteresovala unapred instalirana video igra na novom računaru.
 
Čen danas vodi jednu od najvećih internet grupa ljubitelja Ratova zvezda i ima 30.000 pratilaca.
 
On Ratove zvezda voli zbog bogatih detalja koje fanovi mogu da povežu sa filmovima, knjigama i igrama.
 
"To je kao velika slagalica, meni vrlo čarobna. Podstiče želju da se istražuje svemir."
 
Ali takvih kao Čen u Kini je malo. Prošli film iz serijala, "Poslednji džedaj", u Kini je 2018. bio 47. film po gledanosti.
 
Daleko najuspešnije američko ostvarenje bio je Marvelov film o superherojima "Osvetnici: Rat beskonačnosti", na broju šest.
 
Dizni se u poslednjih nekoliko godina trudi da privuče kineske gledaoce Ratovima zvezda, ali mu zasad to ne uspeva.
 
Filmovi im prebanalni
 
Ravnodušnost se može objasniti činjenicom da su se Kinezi upoznali sa serijalom tek 1999. godine s "Fantomskom pretnjom", prethodnikom originalne trilogije, filmom koji su pokopali i fanovi i kritičari.
 
"Kada su Ratovi zvezda lansirani 1977. bili su filmska revolucija", kaže analitičarka tržišta Stefi Noel.
 
"Od tada svaka nova epizoda izaziva nostalgiju", objašnjava.
 
Kineski gledaoci nemaju tu nostalgičnu povezanost sa serijalom.
 
Kada je 1977. Džordž Lukas upoznao svet s Lukom Skajvokerom, Hanom Solom i ostalima, Kina je tek izašla iz haotične Kulturne revolucije i imala je malo dodira s popularnom zapadnom kulturom.
 
Tri izvorna filma prikazana su tek na filmskom festivalu u Šangaju 2015.
 
Kada je franšiza napokon stigla do Kine "tehnologija se činila zastarelom", kaže Fan Jundžin.
 
"Svemirska opera nije nešto s čim kineska publika može da se poveže", rekla je. Njoj se filmovi sviđaju, ali ne zna nijednog okorelog fana.
 
Čen dodaje da kineski ljubitelji naučne fantastike preferiraju "tešku" naučnu fantastiku koja se temelji na naučnim teorijama i traže logičku doslednost priče, dok su Ratovi zvezda više poput "bajke iz Rimskog Carstva premeštene u svemir".
  • *

    22.12.2019 16:58
    Jesu banalni i uvek su bili. Kao klincu, vitlanje ovim svetlosnim igračkama bilo mi je okej. Ništa više od toga. Hi-Men mi je bio neuporedivo gotivniji. :) Uostalom, ovo nisu Ratovi Zvezda već SJW projekat za mužu para od naivčina. I namerno pišem "Ratovi Zvezda" jer se naslov uvek prevodio sve dok se užasni Dizni nije dohvatio franšize. Što kaže Rendal u "Šegrtima 2", postoji samo jedna trilogija. Iako on to pomene radi poređenja različitih franšiza, u pravu je i u drugom smislu: Ratovi Zvezda počinju sa Ratovima Zvezda (ne "epizodom 4" kako je novorođeni nazivaju) i okončavaju se Povratkom Džedaja. To je bio kulturni fenomen u Americi sedamdesetih i ranih osamdesetih, ali daleko od toga da je istu popularnost doživeo van matične zemlje i ti filmovi uopšte nisu dobro ostarili.
  • Trt

    22.12.2019 16:13
    Nemojmo se ložiti na sofisticiranost kineske publike kad su Transformersi najprofitabilnija holivudska franšiza u Kini .
  • \

    22.12.2019 16:03
    Star Wars je svakako precenjen. Mozda je bio nesto 1977 ali to je to.
    Precenjen je kao sto su precenjeni Apple-ovi iPhone telefoni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.