VIDEO: Najbolji filmovi snimljeni po istinitim događajima

Ljubitelji sedme umetnosti imali tokom protekle godine imali su priliku da uživaju u uzbudljivim filmskim ostvarenjima, a poseban procvat su doživeli filmovi temeljeni na istinitim pričama.
Ako tragate za naslovima koje vredi pogledati, ovo je 13 takvih filmova.
 
1. Borba s mojom porodicom (Fighting with My Family)
 
Izvršni producent ove humoristične sportske drame je Dvejn Džonson, a scenario je temeljen na dokumentarcu iz 2012. Film govori o Pejdž, devojci koja napušta svoju porodicu kako bi se uhvatila ukoštac s okrutnim svetom profesionalnog rvanja. Glavne uloge tumače Florens Pju i Dvejn Džonson.
 
 
2. Saint Judy 
 
Film govori o Džudi Vud, koju glumi Mišel Monahan. Ona je imigracijska pravnica u borbi za promenu zakona o pružanju azila u SAD-u, koji bi prepoznao žene kao osetljivu grupu. Vud sve svoje snage usmerava na to da pomogne Avganistanki Asefi (Lim Lubani), koja je pobegla iz svoje zemlje zbog aktivizma za prava žena.
 
 
3. Hotel Mumbai
 
Priča se temelji na terorističkom napadu na Tadž Mahal koji se dogodio 2008. U središtu su žrtve napada, kao i preživeli. Glavnu ulogu konobara Arjuna tumači Dev Patel, dok su u ostalim ulogama Armi Hamer i Nazanin Boniad.
 
 
4. Rocketman 
 
Nakon uspeha prošlogodišnjeg hita "Bohemian Rhapsody", u 2019. je stiglo biografsko ostvarenje koje prati život čuvenog šoumena Eltona Džona. Može se primetiti sličnost u temama koje oba filma obrađuju, iako u ovom slučaju glavni glumac Taron Edžerton sam peva svoje deonice. "Rocketman" uspeva da pronađe ravnotežu između sjaja i glamura Džonove karijere, istovremeno se osvrćući i na mračnije trenutke njegovog privatnog života.
 
 
5. Bilo jednom u Holivudu (Once Upon a Time in Hollywood)
 
Kventin Tarantino nam ponovo dočarava svoje viđenje istorije. Ovaj put događaj koji nam predstavlja tiče se okrutnog ubistva glumice Šeron Tejt i klana serijskog ubice Čarlsa Mensona. Radnja prati dva izmišljena lika - Rika Daltona, kojeg tumači Leonardo Dikaprio, i Klifa Buta (Bred Pit), njegovog najboljeg prijatelja. Rik je televizijski glumac čija je slava već iščeznula, dok je Klif njegov kaskader i dvojnik. Ovaj film je Tarantinova nostalgična oda starom Holivudu.
 
 
6. Džudi 
 
Srce ovog filma koji dočarava poslednju godinu života nezaboravne Džudi Garland je Rene Zelveger, koja tumači glavnu ulogu. Zbog njene očaravajuće transformacije zaboravićete ko je ustvari žena za mikrofonom. Film pruža dragocene trenutke ne samo svojim prizorima, već i složenom ljudskom pričom o zaposlenoj majci u čiji život su neprestano upereni reflektori.
 
 
7. Krajnje izopačen, nepojmljivo zao i opak (Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile)
 
U pitanju je hronika zločina serijskog ubice Teda Bandija, kojeg tumači Zak Efron u svojoj najdramatičnijoj ulozi do sada. Priču pratimo iz perspektive Bandijeve dugogodišnje devojke Liz (Lili Kolins). Iako je bio meta sukobljenih komentara kritičara, završnica filma vas neće ostaviti ravnodušnim.
 
 
8. Prevarantkinje sa Volstrita (Hustlers)
 
Priča prati četiri žene zaposlene u striptiz klubu koje postaju ozloglašene po tome što prvo drogiraju svoje klijente, a zatim opustoše njihove kreditne kartice. Glumačka postava je ispunjena kako zvezdama u usponu, tako i ostvarenim imenima, među kojima prednjači Dženifer Lopez u ulozi Ramone. U ostalim ulogama su Konstans Vu, Lili Rajnhart i Keke Palmer, a pojavljuju se još i Kardi Bi, Lizo, Ašer i drugi. 
 
 
9. Trial by Fire 
 
Ova drama govori o vezi između čoveka osuđenog na smrt, kojeg tumači Džek O Konel, i dramaturginje Elizabet Gilbert (Lora Dern). Priča vas uvlači od samog početka i služi kao podsetnik da nada stanuje čak i u najmračnijim uglovima.
 
 
10. Irac (The Irishman)
 
U svom najnovijem ostvarenju Martin Skorseze nam predstavlja uzbudljivo svedočenje o pridruživanju Frenka Širana (Robert De Niro) mafijaškoj porodici Bafalino, koju predvodi glumac Džo Peši u ulozi Rasela Bafalina. Glumački trojac upotpunjuje Al Paćino, koji tumači Širanovog saradnika Džimija Hofu. Film je već proglašen jednim od najboljih u 2019. bez obzira na činjenicu što traje tri sata i 45 minuta.
 
 
11. A Beautiful Day in the Neighborhood 
 
Glavnu ulogu gospodina Rodžersa tumači Tom Henks. Priča prati novinara (Metju Ris) koji svojom pričom o televizijskoj ikoni Fredu Rodžersu postiže više nego što je prvobitno nameravao.
 
 
 
12. Izazivač: Le Mans '66. (Ford v Ferrari)
 
Šezdesetih godina prošlog veka, Ford i Ferari su se žustro nadmetali za titulu prvaka automobilskih trka. U glavnim ulogama je nesvakidašnji tandem - Met Dejmon i Kristijan Bejl. Oni tumače Kerola Šelbija (Dejmon) i Kena Majlsa (Bejl) koje je Ford unajmio kako bi dizajnirali mašinu koja će prestići Ferarija u čuvenoj trci Le Mans u Francuskoj 1966.
 
 
13. One su bombe (Bombshell)
 
Priča svedoči o nedavnim događajima na Foks njuzu koji se tiču medijskog konsultanta Rodžera Ejlsa, optuženog da je seksualno zlostavljao novinarke s Foksa. U glavnim ulogama su Šarliz Teron, Nikol Kidman i Margo Robi.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.