Filmu "1917" nagrada BAFTA za najbolji film

Film "1917" Sema Mendeza osvojio je sinoć u Londonu nagradu za najbolji film Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA).
Ta ratna drama pobedila je u sedam od devet kategorija u kojima je bila nominovana. Nagrada za najboljeg režisera takođe je pripala Mendezu.
 
Pobedničko ostvarenje koje je Mendez zasnovao na iskustvima svog dede iz Prvog svetskog rata pobedilo je filmove "Džoker" Toda Filipsa, "Irac" Martina Skorsezea i "Bilo jednom u Holivudu" Kventina Tarantina.
 
Za najboljeg glumca proglašen je američki glumac Hoakin Finiks za ulogu u filmu "Džoker", dok je američka glumica Rene Zelveger dobila nagradu za najbolju žensku ulogu, u filmu "Džudi", biografskoj drami o pevačici i glumici Džudi Garland.
 
Nagradu za zvezdu u usponu, čijeg dobitnika bira publika, dobio je britanski glumac Majkl Vord.
 
Senku na ceremoniju bacile su kritike da među nominovanima nije bilo dovoljno raznolikosti. U kategoriji najbolji režiser nijedna žena nije nominovana sedmu godinu uzastopno, dok je svih 20 kandidata u kategorijama najbolja glavna i sporedna uloga bilo bele rase.
 
Nagrađeni Hoakin Finiks kritikovao je u pobedničkom govoru nedostatak raznolikosti, rekavši da je ovogodišnje izdanje nagrada BAFTA poslalo "veoma jasnu poruku ljudima koji nisu belci da nisu dobrodošli".
 
Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara, čija je dodela ove godine 9. februara u Los Anđelesu.
 
BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila posle Drugog svetskog rata.
 
Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umetnost.
 
Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.