Kolektivna ostavka uprave francuske Akademije uoči dodele Cezara

Uprava francuske Akademije koja dodeljuje filmske nagrade Cezar, saopštila je da "kolektivno podnosi ostavku".
Svega dve nedelje pre godišnje svečane dodele tog priznanja, ostvka je stigla usred krize zbog netransparentnosti rada te institucije i polemike oko reditelja Romana Polanskog.
 
"U čast onih koji su se 2019. godine bavili kinematografijom i kako bi se vratio spokoj, a praznik filma ostao praznik, Upravni odbor Akademije filmskih umetnosti je odlučio da kolektivno podnese ostavku", izjavio je predsednik te institucije Alen Terzijan i dodao da će ostavka omogućiti da se u potpunosti obnovi uprava Akademije.
 
Generalna skupština te institucije biće održana posle 45. dodele Cezara i to će biti prilika za izbor nove uprave i druge izmene.
 
Ta odluka je doneta pošto je u ponedeljak u listu "Mond" 400 filmskih ličnosti zatražilo duboke promene Akademije. Među njima su Omar Si, Bertran Tavernije, Mišel Azanavisijus i Žak Odijar.
 
Filmski umetnici, pored lošeg upravljanja i netransparentnosti, zameraju Akademiji da nije evoluirala i da ponavlja iste stvari. Pored toga, ove godine su mnogi kritikovali Akademiju jer je film "J'accuse" (Optužujem) francusko-poljskog reditelja Romana Polanskog favorit za Cezara, sa najviše, ukupno 12 nominacija.
 
Protiv Polanskog se vodi nekoliko postupaka zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja. Poslednja optužba dolazi od francuske fotografkinje Valentin Monije koja je pred premijeru filma optužila Polanskog da ju je silovao 1975. godine, kada je imala 18 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.