Preminuo reditelj Alan Parker

Britanski reditelj Alan Parker, poznat po filmskim ostvarenjima "Fejm", "Evita" ili "Bagzi Malon", preminuo je u 76. godini, objavili su britanski mediji.
Parker je dugo bio na poziciji predsednika Saveta za film u Velikoj Britaniji, a jedan je od utemeljivača britanske organizacije koja okuplja reditelje svih medija.
 
On je preminuo nakon duge borbe s bolešću, a iza njega ostaju supruga Lisa Moran-Parker, petero dece i sedmero unučadi, javlja BBC.
 
Britanski reditelj rođen je u Londonu 1944. godine gde je započeo svoju karijeru režirajući reklame i televizijske filmove, djlujući kao producent. Međutim, posle toga pokazao se kao izvrstan reditelj igranih filmova, naročito onih senzacionalističke tematike.
 
Film s kojim je debitiovao 1976. godine bio je "Bugzi Malon"- Reč je  o parodiji gangsterskog filma u kojem su deca glumila odrasle. Najviše uspjeha postigao je s filmom "Ponoćni ekspres" koji prikazuje istinitu priču Engleza zatočenog u Turskoj zbog posedovanja droge. Ovaj film doneo mu je i nominaciju za Oskara.
 
 Parker je dobitnik sedam nagrada Bafta, a Oskara nikada nije uspeo osvojiti iako je dva puta bio nominovan za najboljeg reditelja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.