VIDEO: Film "Poslije zime" crnogorski kandidat za Oskara

Film "Poslije zime", rađen po scenariju i u režiji Ivana Bakrača, crnogorski je kandidat za 94. nagradu Oskar u kategoriji najbolji međunarodni film.
Reč je o manjinskoj srpskoj koprodukciji, nastaloj uz podršku i FCS-a.
 
Odluku je jednoglasno donela Selekciona komisija u sastavu: predsednik Ivan Marinović, reditelj, te članovi: reditelji Gojko Berkuljan i Goran Bjelanović, producent Edin Jašarović, glumica Žana Gardašević, dramaturg Radisav Jevrić i producent Ilija Subotić.
 
Film Ivana Bakrača je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, u okviru takmičarske selekcije East of the West Competition.
 
Film prati priču o pet prijatelja u svojim kasnim dvadesetim, koji, rasuti po ostacima Jugoslavije, pokušavaju da sačuvaju svoja prijateljstva, iako ih razdvajaju kilometri. Svi se trude da žive samostalne živote, daleko od patrijarhalnih korena, ignorišući loše ekonomsko stanje i ratnu prošlost regiona u kom žive. 
 
Tokom jedne godine, od proleća do zime, uviđaju da im se mladost naglo završava, iako je to logičan rezultat dugogodišnjeg eskapizma. Posle zime, svako od njih mora da izgradi novi svet za sebe.
 
"Pokretačka snaga moje priče je motiv mladosti koja se bliži kraju, čemu pristupam kao nečemu što dolazi iznenada, događaju koji je i očekivan i rezultat svesnog odlaganja. Naraciju pokreću različiti događaji, društveni uslovi i okruženje, a odrastanje junaka je odloženo i pod uticajem njihovih zemalja koje su takođe 'nezrele' i u stalnoj tranziciji. Takođe, želio sam da istražim različitosti i sličnosti između tri vrste prijateljstva – žensko-ženskog, muško-muškog i muško-ženskog. Ovo je priča o nestajućem svetu, nostalgična i duhovita oda prijateljstvu i mladosti", naveo je reditelj Bakrač.
 
Glavne uloge u filmu "Poslije zime" tumače Momčilo Otašević, Ana Vučković, Petar Burić, Maja Šuša i Ivona Kustudić.
 
Projekat ovog filma su podržali Filmski centrar Crne Gore, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmski cenar Srbije, kao i Ministarstva kulture Crne Gore, a koprodukcija je Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Francuske. 

Teme

OSKAR

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.