"Profesor Bahman i njegovi časovi" i "Između dve zore" pobednici Slobodne zone

Ovogodišnje izdanje filmskog festivala Slobodna zona svečano je zatvoreno večeras u Domu omladine Beograda dodelom festivalskih priznanja.
"Profesor Bahman i njegovi časovi" i "Između dve zore" pobednici Slobodne zone
Foto: FoNet (Slobodna zona)

Glavna nagrada u Međunarodnoj selekciji pripala je filmu "Profesor Bahman i njegovi časovi" nemačke rediteljke Marije Špet.

Specijalno priznanje za ovu selekciju pripalo je Izraelki Vanesi Lapi za film "Šper ide u Holivud", koji kroz formu arhivskog dokumentarca propituje način na koji ljudi fabrikuju i recikliraju vlastite biografije.
Nagrada za najbolji film u regionalnoj selekciji "Horizonti Balkana" pripala je turskom reditelju Selmanu Nadžaru za ostvarenje "Između dve zore", koje "nudi tumačenje pravde i etike podsećajući nas da ne postoji granica u održavanju i čuvanju pozicije moći".
 
Specijalno priznanje u ovoj selekciji pripalo je filmu "Čekaj me" hrvatskog glumca i reditelja Damira Markovine, koji, po rečima žirija, "kroz svoju svakodnevnu dinamiku govori o izazovima života sa onima koje najviše volimo, ali tu ljubav na suptilan način preslikava kako na naša mala društva i države u kojima se nalazimo, tako i na nekadašnju državu u kojoj smo živeli".
 
Nagrada "Human rights" pripala je hrvatskoj rediteljki Tihi Gudac, autorki filma "Žica", koji se iz više sasvim različitih perspektiva bavi gorućom temom tihog, često teško uočljivog fašizma sa kojim smo gotovo svakodnevno suočeni, i dovodi ga u vezu sa pitanjem migranata.
 
U selekciji "14+" nagrađen je film "Ja nikada ne plačem" poljskog reditelja Pjotra Domalevskog.
 
U selekciji "8+" nagrada je pripala filmu "Ja sam Greta" švedskog reditelja Nejtana Grosmana.
 
Nagradu publike odneo je domaći film "Duga resa", autorski projekat Grupe Škart.
 
Nakon dodele nagrada, publici je prikazan film "Spenser" Pabla Laraina. Kao i na otvaranju, završno veče obeležila je istovremena projekcija ovog filma u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.