VIDEO: Boris Isaković o "Prazniku rada": Ne sećam se da sam toliko plakao posle nekog filma

Premijera "Praznika rada" Pjera Žalice zatvoriće večeras 28. Sarajevo film festival (SFF), a glumac Boris Isaković je ocenio da film ima duboku emociju koja gledaoca pomete na jednostavan način.

"Teško je uspostaviti na filmu zajednički glumački jezik. Ovde je fascinantno urađeno. Ne sećam se da sam toliko plakao posle nekog filma, zato što mi je ovde sve jasno", naglasio je Isaković.

U "Prazniku rada", nakon deset godina u Nemačkoj, Armin se vraća nenajavljen u Sarajevo da iznenadi oca Fudu, kog u međuvremenu privode zbog sumnje da je izvršio ratni zločin, što izaziva nemir u mahali koja se priprema da proslavi 1. maj.
 
Film se završava vinjetama koje zaokružuju svaki od likova, a glumac Boris Isaković je rekao da mu je drago što njegov lik Save, koji je otišao da živi u Kanadi, sada ponovo kreči svoju kuću u mahali.
"Film je doveden do određene tačke na najbolji način - kroz čistu emociju", istakao je Isaković.
 
Srpski glumac je podsetio i na jednu repliku u filmu o suživotu: "A šta je sa životom?"
 
"Priču koja je ispričana voleo bih da nisam morao ispričati. Voleo bih da je ostala prvobitna zamisao o komediji o našem karakteru gde se radnici u svetu bune, a mi vrtimo janjad", rekao je reditelj i scenarista Pjer Žalica.
 
"Optimizam vidim u kraju. Dajte da se operemo i prestanite bežati od istine. Život u kome bezite od istine neće na dobro izaći", naglasio je Žalica.
 
U "Prazniku rada" igraju i Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Branka Katić i drugi.
 
 
Hadžović je ocenio da je "Praznik rada" "film svih nas koji živimo na ovim prostorima".
 
"Nadam se da će publika da doživi ovo kao 'naš' film. To je jako značajno i vredno, i za film i za mesto gde živimo. Siguran sam da će publika prepoznati ljubav i istinitost kojom smo se bavili", rekao je Hadžović.
  • Baltazar

    22.08.2022 14:46
    Sorabi
    Samo kada su se srBski čuvari istine javili u komentarima da "objasne" o čemu se ovde radi.
  • nm

    20.08.2022 00:06
    @Nikola
    "Science Fiction. Sava se vratio u mahalu?? Kako da ne, u nekom paralelnom svemiru"

    Nije samo to sf vec i to da je neki Fudo uhapsen za ratne zlocine,sve fude su na slobodi i nisu nikad bili suoceni sa posledicama svojih nedela iz 90ih,pravda za neke zrtve postoji samo jos u paralelnom univerzumu.

  • Mirko

    19.08.2022 22:59
    Čekamo da se i u BiH desi kapitalizam kao u ostlim Ex-YU zemljama
    pa da gasimo svetlo.
    Ovo je čisto ogoljavanje zašto je i kako propala Yuga, samo se novopečeni kapitalisti (narod ili vlast) stide prošlosti - jer novostečeni (pokradeni) kapital još nisu oprali.
    Moderni sistem transakcija im to nikada neće ni dozvoliti.

    Smrt fašizmu - sloboda narodu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.