"Srce Sarajeva" za film "Sigurno mjesto"

Sarajevo film festival završen je premijerom bosanskohercegovačkog filma "Praznik rada" reditelja Pjera Žalice i svečanim uručenjem nagrada "Srce Sarajeva".
Hrvatsko "Sigurno mjesto" osvojilo je "Srce Sarajeva" za najbolji film, dok je njegov reditelj i scenarista Juraj Lerotić proglašen za najboljeg glumca SFF-a.
Lerotić je priznao da mu je neobično što je nagradu dobio za svoju prvu ulogu na filmu. U porodičnoj drami "Sigurno mjesto" on igra samog sebe u priči o samoubistvu rođenog brata, kog tumači Goran Marković.
 
"Ja sam izgubio brata, ne može meni ovo to nadoknaditi. Ali ovo je film i, između ostalog, govori o metalnom zdravlju i nadam se da će se ta dramaturgija iz filma preliti u javnu raspravu", istakao je Lerotić.
"Srce Sarajeva" za najboljeg reditelja otišlo je Marini Er Gorbač za ukrajinsko-turski "Klondajk".
 
Nagradu za najbolju glumicu dobila je Viki Krips za ulogu u "Korsetu" rediteljke Marije Krojcer.
 
"Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film pripalo je "Muzeju revolucije" autora Srđana Keča, u koprodukciji Srbije, Hrvatske i Češke.
 
Najbolji kratki dokumentarni film SFF-a je "Mi... Kompozicija" Visara Jusufija.
 
U konkurenciji dokumentarnog filma "Nagrada za ljudska prava" pripala je filmu "Veće od traume" hrvatske autorke Vedrane Pribačić, dok je "Specijalnu nagradu žirija" dobilo "Krhko sjećanje" Igora Ivanjka iz Ukrajine.
 
"Srce Sarajeva" za najbolji kratki film pripalo je mađarsko-rumunskom "Naopako" Balaša Turajia.
 
Nagrada za najbolji studentski film pripala je filmu "Nije zima za komarce" Josipa Lukića i Klare Šovagović iz Hrvatske.
 
Specijalna nagrada za promociju rodne ravnopravnosti pripala je filmu "Aftersun" Šarlot Vels.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.