"Strahinja Banović" u bioskopima od 13. oktobra

Nagrađivani film "Strahinja Banović" reditelja Stefana Arsenijevića počeće da se prikazuje u bioskopima u Srbiji 13. oktobra.
Stefan Arsenijević je rekao da je veoma uzbuđen i srećan što će domaća publika konačno moći da vidi film u bioskopima širom zemlje.
"Do sada je film prikazivan na festivalima, a sada ga očekuje susret s najširom publikom, kojoj je i namenjen, a meni je, naravno, posebno važna domaća publika, jer ona ovaj film može da razume mnogo bolje i dublje nego publika u svetu", kazao je Arsenijević.
Film se trenutno nalazi i u redovnoj bioskopskoj distribuciji u Mađarskoj, a u oktobru će biti prikazan na festivalima u Južnoj Koreji, Poljskoj, Bosni, Južnoj Africi, Lesotu i Esvatiniju.  
 
Višestruko nagrađivana ljubavna priča inspirisana epskom pesmom "Banović Strahinja", smeštena je u kontekst savremene izbegličke krize.
 
Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja.
 
Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život. 
 
Ababuo nestaje bez objašnjenja, a u potrazi za njom, Strahinja kreće balkanskom migrantskom rutom iz potpuno drugih razloga od svih ostalih - iz ljubavi.
 
Film je svetsku premijeru imao na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu - Gran-pri Kristalni globus za najbolji film.
 
"Strahinja Banović" je do sada učestvovao na 50 međunarodnih filmskih festivala i osvojio 24 nagrade.
 
Evropska filmska akademija uvrstila je taj film u izbor 30 najboljih evropskih filmova i jedini većinski film iz našeg regiona u konkurenciji za ovogodišnjeg "Evropskog Oskara".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.