Pet epizoda Saut Parka više ne mogu da se pogledaju, zabranjene su iz istog razloga

Saut Park smatra se jednom od najboljih animiranih serija svih vremena, ali neke njegove epizode nemoguće je pogledati. Barem legalno.
Popularna serija o grupi vulgarnih školaraca često je kritikovala političku i društvenu situaciju u SAD-u, ali i ostatku sveta izazivajući kontroverze svojim crnim humorom i politički nekorektnom satirom. Ipak, zabranjeno je samo pet epizoda, od ukupno 319, i to zbog prikazivanja muslimanskog proroka Muhameda, piše Unilad.
"Super Best Friends" (5. sezona, 3. epizoda, 2001.)
Sten, Kajl, Keni i Kartmen udružuju se s Isusom kako bi uništili mađioničara Djevida Blejna, za kg otkrivaju da stoji iza zavere o masovnom samoubistvu. Iako je epizoda dobila jedva ikakvu reakciju kad je emitovana, kasnije je uklonjena.
 
"Izvinjavamo se što 'South Park Studios' ne može da emituje 'Super Best Friends'", rekli su tada tvorci serije. Smatra se da je epizoda prekinuta posle "pretnji smrću koje su dolazile od islamista" nakon emitovanja epizoda 200 i 201 iz 14. sezone.
 
"Cartoon Wars" I i II, (prvi i drugi deo, 10. sezona, 3. i 4. epizoda, 2006.)
 
U "Cartoon Wars I" Kartmen i Kajl se posvađaju oko nadolazeće epizode "Family Guy", koja namerava da prikaže muslimanskog proroka Muhameda. Zbog toga televizijska mreža preti da će zabraniti epizodu, a Kartmen to vidi kao priliku da zauvek skloni "Family Guy" s televizijskih ekrana.
 
Kajl, međutim, ne želi da se emisija ugasi i dvojica dečaka kreću u trku širom zemlje do Holivuda znajući da će onaj ko prvi stigne imati poslednju reč o budućnosti "Family Guy".
 
U "Cartoon Wars II" Kartmen prvi stiže u Holivud, ali Kajl ne zaostaje mnogo za njim. Imaju poslednji obračun u televizijskom studiju, u kojem Kartmen pokušava da upuca Kajla iz sačmarice pre nego što otkrije da u oružju nema metaka.
 
Epizoda "Family Guy" se emituje, ali bez Muhameda jer "Comedy Central" odbija da prikaže njegovu sliku na ekranu, na šta teroristi odgovore sopstvenim crtaćem koji prikazuje Isusa kako se baca na američku zastavu.
 
200 i 201 (14. sezona, 5. i 6. epizoda, 2010.)
 
Ukratko, ove dve epizode prikazuju slavne osobe koje su se pojavljivale u prošlim epizodama Saut Parka i koje su scenaristi animirane serije ismevali. One pokušavaju da ukradu "moći" proroka Muhameda ističući da je on bio izuzet od ismevanja u seriji jer se nikad ne pojavljuje.
 
Terorističke grupe su tvorcima i studiju ubrzo zapretile smrću, a govoreći 2016. o povlačenju epizoda, bivši voditelj "Comedy Centrala" Dag Hercog rekao je za "Hollywood Reporter": "Štitili smo sve koji ovde rade. To je bila odluka koju smo morali da donesemo. To je bilo naše najveće odustajanje zbog sadržaja serije."
  • Ana

    17.11.2022 18:04
    Sloboda govora
    Ne volim "Sauth Park",ali mislim da su ovom zabranom izdali žrtve (izvinite, ne znam francuski, pa pišem na srpskom) napada na časopis "Šarl Ebdo". Ljudi su uzalud poginuli. Predali smo se. Na žalost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.