Zvezde tužile Paramaunt jer su u filmu iz 1968. bile nage

Obe zvezde filma "Romeo i Julija" iz 1968. tužile su studio "Paramount Pictures" zahtevajući obeštećenje veće od 500 miliona dolara zbog scena u kojima su, iako maloletne, snimljene nage.
Zvezde tužile Paramaunt jer su u filmu iz 1968. bile nage
Foto: Beta/AP
Olivija Hasi (71) koja je tada imala 15 godina i Leonard Vajting (72), tada 16-godišnjak, podneli su tužbu u Višem sudu u okrugu Los Anđeles navodeći seksualno zlostavljanje, seksualno uznemiravnaje i prevaru.
Reditelj Franko Zefireli koji je umro 2019. godine im je pre snimanja rekao da će nositi donji veš boje kože u sceni u krevetu u filmu, navodi se u tužbi.
Međutim, na dan snimanja Zefireli je rekao Vajtingu koji je igrao Romea i Hasi koja je igrala Juliju, da će imati samo šminku za telo, uveravajući ih da će kamera biti postavljena tako da se neće videti nagi delovi, dodaje se u tužbi.
 
Oni su ipak snimljeni nagi bez svog znanja što je kršenje zakona američke države Kalifornije i saveznih zakona SAD protiv nepristojnosti i eksploatacije dece.
 
Zefireli im je rekao da moraju da glume bez odeće jer će inače "film propasti" i njihove karijere će biti upropašćene, dalje se kaže u tužbi.
 
Mladi glumci su poverovali da "nemaju izbora nego da glume goli sa šminkom za telo kao što je traženo".
 
Vajtingova gola zadnjica i Hasine gole grudi kratko se vide u toj sceni.
 
Film i pesma iz filma su bili glavni hitovi u to vreme, a od tada je film prikazivan brojnim generacijama srednjoškolaca koji uče Šekspira.
 
U tužbi se navodi da su dve zvezde decenijama trpele emocionalnu štetu i mentalnu bol i da su oboje imali karijere koje nisu odrazile uspeh filma.
 
Navodi se da, s obzirom na patnje i prihode od filma, glumcima sleduje više od 500 miliona dolara odštete.
 
Tužba je podneta pod kalifornijskim zakonom kojim se privremeno ukida zastarelost za seksualno zlostavljanje dece, a koji je doveo do niza novih tužbi i obnovu mnogih drugih koje su ranije odbačene.
 
Hasi je u intrervjuu za časopis Verajeti u 2018. za 50. godišnjicu filma branila tu scenu: "Niko mojih (tadašnjih) godina nije to ranije radio", rekla je ona dodajući da je Zefireli snimio scenu s ukusom i da je "bila potrebna za film".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.