Film "Na zapadu ništa novo" trijumfovao na dodeli nagrada BAFTA

Nemački rimejk klasičnog antiratnog filma "Na zapadu ništa novo" osvojio je nagradu za najbolji film na dodeli nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umetnosti (BAFTA).
Zasnovan na istoimenom romanu nemačkog klasika Eriha Marije Remarka koji je objavljen 1929. godine, film govori o strahotama Prvog svetskog rata iz perspektive mladog nemačkog vojnika.
Nagrađen je reditelj filma Edvard Berger, a nagrade su dodeljene i za najbolju adaptaciju scenarija, za najbolji film na ne-engleskom jeziku, za zvuk i najbolju muzičku kompoziciju, prenosi Rojters.
"Hvala svima koji su mi vratili poverenje u samog sebe kada sam počeo da sumnjam i kada sam izgubio veru da mogu da snimim ovaj film", rekao je Berger i zahvalio se svojoj filmskoj ekipi i svim protagonistima drugih nominovanih filmova.
 
Za najboljeg glumca proglašen je Ostin Batler za ulogu u filmu "Elvis", dok je najboljom glumicom proglašena Kej Blančet za ulogu u filmu "Tar".
 
Za najbolju sporednu žensku ulogu BAFTA nagradu je dobila Keri Kondon za svoju rolu u filmu "The Banshees of Inisherin", dok je i Beri Kigan nagrađen za najbolju sporednu mušku ulogu u istom filmu.
 
Glumica Helen Miren, koja je osvojila i nagradu BAFTA i Oskara za tumačenje lika kraljice Elizabete u istoimenom filmu iz 2006. godine, oživela je sećanje i odala počast životu i delu kraljice Elizabete. 
 
"Navaljni" osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film
 
Ostvarenje "Navaljni" posvećen protivniku Kremlja Alekseju Navaljnom u zatvoru u Rusiji, osvojilo je nagradu za najbolji dokumentarni film. Jedan od glavnih protagonista filma Kristo Grozev nije mogao da prisustvuje ceremoniji iz bezbednosnih razloga.
 
Producentkinja Odesa Rae odala je počast istraživačkom novinaru Kristu Grozevu, koji se pojavljuje u dokumentarcu, a nije mogao da bude u Londonu.
 
"Grozev se odrekao svega da bi ispričao ovu i druge priče koje treba ispričati", rekla je producentkinja.
 
Grozev je na Tviteru napisao "Vau" posle dodele nagrade. On je izvršni direktor holandskog portala Bellingcat, koji je pomogao da se otkrije zavera trovanja Navaljnog, koji je sada zatvoren.
 
Navaljni, čije se zdravstveno stanje pogoršalo poslednjih meseci prema rečima njegovih rođaka, otrovan je novičokom, nervnim agensom sovjetske proizvodnje, tokom putovanja u Sibir 2020. godine. Lečen je u Berlinu i optužio je Kremlj da je odgovoran za to.
 
Grozev je u petak rekao da ga je britanska policija sprečila da prisustvuje dodeli nagrade.

Teme

BAFTA
  • Max

    22.02.2023 08:39
    Najgore su mi ove izjave tipa "rat je besmislen i uzasan" pa kad ti neki divljaci ubijaju narod,neces li ga braniti?? Price za malu decu,pacifizam su izmislili oni koji najvise ratova i zapocinju.
  • Penzos

    20.02.2023 13:23
    ???
    Obavestite botove da to nije pisao Bora corba vec ko, pitanje je sad ???
  • Zemlja čudesa

    20.02.2023 09:25
    Čitajte knjige
    Iskustvo me je naučilo da uvek, ali baš uvek, treba pročitati knjigu na osnovu koje je snimljen film umesto gledati ga. Jeste, traži malo više vremena, ali zaista vredi uloženog truda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.