U zvaničnoj konkurenciji Kanskog festivala 19 filmova

Nova ostvarenja Vima Vendersa, Kena Louča, Vesa Andersona, Katrin Breja ili Hiriokazua Korede su među filmovima u takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg 76. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu.
U zvaničnoj konkurenciji Kanskog festivala 19 filmova
Foto: Beta/AP
To je danas objavio direktor festivala Tijeri Fremo.
Ukupno 19 filmova će biti u takmičarskoj selekciji festivala koji će se održati od 16. do 27. maja, a mogao bi da im se pridruži i 20, "Ubistva pod cventim mesecom" (Killers of the Flower Moon) Martina Skorsezea, sa njegovim omiljenim glumcima Leonardom Dikaprijem i Robertom De Nirom.
Za sada je predviđeno prikazivanje tog filma van konkurencije, ali bi festival voleo da ga vidi u konkurenciji za Zlatnu palmu. Fremo je rekao da je upućen zahtev u tom smislu producentima Paramaunta i Epl TV i da je važno da dobiju odgovor pre početka festivala.
 
Od 19 filmova u trci za Zlatnu palmu šest su ostvarenja rediteljki, među kojima Italijanka Alis Rorvaher i novodošla Senegalka Ramata-Tulaje Si, koja je upravo predstavila svoj prvi film.
 
"Šest rediteljki u konkurenciji, do sada nikad nije dostignut taj broj", rekao je novinarima Fremo.
 
Pored toga, festival će otvoriti film "Žan di Bari" francuske rediteljke Majven, kojim se obeležava i veliki povratak Džonija Depa. Film se prikazuje van zvanične konkurencije.
 
Više reditelja ranijih dobitnika Zlatne palme vraćaju se u takmičarski program ove godine, među njima je Britanac Ken Louč, Turčin Nuri Bilge Džejlan i Italijan Nani Moreti a žirijom predsedava reditelj koji je takođe dobitnik Zlatne palme, Šveđanin Ruben Estlund, prošlogodišnji laureat sa filmom "Trougao tuge".
Ove godine se u takmičarskom delu mešaju mladi reditelji koji dolaze retko ili su tu prvi put sa veteranima čija imena, rad i dela su poznati. 
 
U zvaničnoj selekciji koja uključuje i filmove van takmičarskog dela, predstavljene u sekciji "Određen pogled" ili na specijalnim prikazivanjima nalaze se brojni filmovi iz SAD i Italije, dodao je Fremo. Među njima je i film iz Mongolije, prvi put u istoriji festivala, a beleži se i veliko prisustvo afričkog filma.
 
Među očekivanim važnim momentima 76. kanskog festivala će biti prikazivanje petog filma o Indijani Džonsu, a predviđen je i omaž njegovom glavnom glumcu Harisonu Fordu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.