VIDEO: Džon Kliz odbio da iz Žitija Brajanovog ukloni šalu koju ljudi nazivaju transfobnom

Džon Kliz odbio je da popusti pred pritiskom kritičara koji su tražili da se jedna šala ukloni iz nadolazeće scenske verzije Monti Pajtonovog filma "Žitije Brajanovo", komedije iz 1979.
Glumci su navodno rekli Klizu da bi jednu scenu trebalo izbaciti iz produkcije kako ne bi bila uvredljiva u današnjem društvenom okruženju. Dotična scena prikazuje lik Stena koji želi da postane žena i rodi decu. 
"Želim da budem žena. Od sada želim da me svi zovete Loreta", izjavljuje Sten. 
Klizov lik Reg zbunjeno pita: "Šta?", a Sten mu na to odgovara: "To je moje pravo kao muškarca."
 
Na pitanje zašto želi da bude žena, Sten objašnjava: "Želim da rodim decu. Pravo svakog muškarca je da rodi decu ako to želi." 
 
Kad Reg obavesti Stena da "ne može da rodi", Sten glumi žrtvu: "Nemoj me tlačiti." 
 
Klizov lik napominje: "Ne tlačim te, Stene, ti nemaš matericu. Gde će fetus sazreti? Držaćeš ga u kutiji?"
 
 
Kritičari sada tvrde da je scena u filmu starom 44 godine "transfobna", ali uprkos tome, Kliz je potvrdio da neće ukloniti scenu iz nadolazeće pozorišne adaptacije Žitija Brajanovog.
"Pre nekoliko dana razgovarao sam s publikom van Londona. (Rekao sam im da adaptiram Žitije Brajanovo za pozorište). Rekao sam da smo imali čitanje najnovijeg nacrta u Njujorku pre godinu dana i da su mi svi glumci – neki od njih dobitnici Tonija - snažno savetovali da izbacim scenu Lorete. Nemam, naravno, nikakvu nameru to da uradim", napisao je Kliz na Tviteru.
 
"Bili su to apsolutno vrhunski izvođači Brodveja i sigurni da se nećemo izvući s tom scenom u Njujorku. Pitao sam ih: 'Zar ljubitelji Pajtona neće doći jer izvodimo scenu kojoj se smeju već 40 godina?' Producenti su obično plašljivci i ne sećaju se da su nam protesti u Njujorku kad je Brajan prvobitno objavljen osigurali da nam nikad nije bio potreban dodatni publicitet", rekao je slavni komičar.
  • Kosta

    01.06.2023 15:11
    Najbolja scena iz filma.
  • Limanac

    01.06.2023 14:33
    Nemaš matericu ma koliko ti verovao da je imaš, a isto važi i za dužinu spolnog organa.
  • Andrija Šrek

    01.06.2023 13:29
    !!
    Apsolutno podržavan Kliza!
    Nju ejdž tolerancija će uništiti čovečanstvo!
    Paz'te kad vam kažem!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.