VIDEO: Novi animirani Spajdermen zabranjen na Bliskom istoku zbog jednog detalja

Sonijev animirani hit "Spider-Man: Across the Spider-Verse" zabranjen je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima jer nije u skladu s njihovim zakonima o cenzuri, piše CBR.
Iako nisu dali zvanično objašnjenje, pretpostavlja se da je razlog poster koji Gven Stejsi, poznata kao Spajder-Gven, ima u svojoj sobi.
Na posteru je transrodna zastava s natpisom "Zaštite transrodnu decu". Osim toga, otac Gven na svojoj policijskoj uniformi nosi bedž u znak podrške LGBTQ zajednici, zbog čega neki fanovi sumnjaju da je Gven transrodna osoba. 
Ujedinjeni Arapski Emirati imaju jako stroge zakone kada su u pitanju prikazi LGBTQ zajednice. S obzirom na to da su zakoni o cenzuri u Saudijskoj Arabiji gotovo identični onima u UAE-u, Sonijev hit bi i tamo mogao biti zabranjen. 
 
 
Ovo nije prvi put da se dogodilo tako nešto. Prošlogodišnji animirani film "Lightyear", koji je nastao saradnjom Diznija i Piksara, takođe je zabranjen na prostoru Bliskog istoka jer prikazuje protagonistkinju kako ljubi svoju partnerku.   
 
Uprkos zabrani na Bliskom istoku, "Spider-Man: Across the Spider-Verse" je trenutno jedan od najgledanijih filmova u bioskopima, a u nešto više od dve nedelje zaradio je više od 494 miliona dolara.
 
  • Mile

    27.06.2023 13:28
    Film je odlican, super zabavan i sa izuzetno lepom animacijom. Skoro se nisam zabavio ovoliko u bioskopu, a gledao sam mnogo ozbiljnije filmove, lepo mi je legao ovaj kao kontrast ozbiljnijim filmovima. Ne postoji nikakva implikacija u filmu da je Gven transrodna, niti se njen lik vrti oko toga, a gej zastavica u sobi je klasican tinejdzerski aktivizam koji imate u svakoj generaciji. Ako mislite da srpski tinejdzeri odstupaju od toga, samo mazete oci sebi.

    To sto UAE reaguje na ovakve gluposti vam samo govori kako izgleda kada rezim gura nos tamo gde ne treba. Klinci u UAE ce sigurno pogledati piratsku verziju filma, a ne bi me cudilo i da ce arapski seici i bogatasi bliski njima taj film pustati svojoj deci u privatnim bioskopima ili ce ih odvesti u liberalniju zemlju da odgledaju.

    Jos jednom, odlican film, samo me nervira sto sa rodjenim bratom sa kojim sam odigrao gomilu Spajdermen igara sada moram da uveravam da je film vredan gledanja i da treba da prestane da se fokusira na ovakve gluposti i misli da mu gledanje filma kvari jedna zastava u sceni koja traje pola sekunde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.