Entoni Hopkins će glumiti čoveka koji je spasao 669 dece od nacista

Ser Entoni Hopkins trebalo bi da glumi heroja Holokausta kog nazivaju britanskim Šindlerom.
Godine 1939. mladi engleski berzanski posrednik Nikolas Vinton spasao je 669 jevrejske dece iz okupirane Čehoslovačke uoči Drugog svetskog rata.
Vinton je čuo za Kindertransport, koji je spasavao nemačku i austrijsku jevrejsku decu i dovodio ih na sigurno u Veliku Britaniju, pa je odlučio da organizuje sličnu operaciju spasavanja dece Čehoslovačke. Četrnaestog marta 1939. prvi transport dece u njegovoj organizaciji krenuo je iz Praga avionom za London. Prikupio je novac za finansiranje putovanja, a pronašao je i britanske udomiteljske porodice za decu izbeglice.
Vinton je organizovao još sedam spasilačkih misija koje su krenule železnicom iz Praga i preko Nemačke do atlantske obale, zatim brodom preko Lamanša do Velike Britanije. Drugog avgusta 1939. poslednji voz pun dece napustio je Prag. 
 
Nakon rata Vintonovi napori spasavanja ostali su uglavnom nepoznati. Proganjali su ga oni koje nije mogao da spasi i retko je o tome govorio. Godine 1989. emitovana je epizoda emisije "That's Life!" u kojoj se Vinton susreo s nekolicinom dece koju je spasao.
 
Tokom BBC-jeve emisije uživo voditeljka Ester Rancen upitala je publiku u studiju duguje li iko od njih svoj život Nikolasu Vintonu. Bio je šokiran kada su odrasli koji su sedeli oko njega ustali. Naime, to su bila deca koju je spasao 50 godina ranije.
 
 
Vintonova priča uskoro će završiti na filmskom platnu. Film "One Life" adaptacija je knjige iz 2014. "If It's Not Impossible... The Life of Sir Nicholas Winton", koju je napisala njegova ćerka Barbara.
Ser Entoni Hopkins i Džoni Flin igraju Nikolasa Vintona u različitim fazama njegovog života, dok Helena Bonam-Karter glumi Vintonovu majku Babi. Glumačku postavu čine i Džonatan Prajs, Lena Olin, Romola Garai i Aleks Šarp.
 
Ser Nikolas Vinton preminuo je u julu 2015. Imao je 106 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.