VIDEO Film "Openhajmer" trijumfovao na Oskarima: Osvojio sedam priznanja

Film "Openhajmer" Kristofera Nolana osvojio je u Los Anđelesu sedam Oskara na 96. dodeli nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauke u pozorištu Dolbi.
VIDEO Film "Openhajmer" trijumfovao na Oskarima: Osvojio sedam priznanja
Foto: Beta/AP
Film o tvorcu atomske bombe Robertu Openhajmeru koji je dobio odlične kritike i dobio najviše, 13 nominacija za Oskara, osvojio je sedam nagrada, među kojima za najbolju film, najbolju režiju, najboljeg glumca i najbolju sporednu mušku ulogu.
 
Ema Stoun osvojila je Oskara za najbolju glumicu za ulogu u filmu Jorgosa Lantimosa "Poor Things", dok je glumica Da'Vajn Džoj Rendolf osvojila Oskara za najbolju žensku sporednu za ulogu u filmu "Winter Break", komediji reditelja Aleksandera Pejna.
Ispred pozorišta Dolbi održani su protesti zbog izraelskog rata u Gazi, zbog čega je bio poremećen saobraćaj i uspored dolazak zvanica na crveni tepih.
 
 
Policija Los Anđelesa, koja je očekivala proteste, pojačala je svoje prisustvo i zatražila od demonstranata da se raziđu jer će biti privedeni. Demonstranti su uzvikivale parole za prekid vatre u Gazi, a neke od zvanica na dodeli Oskara, među kojima pevačica Bili Ajliš, su nosili oznake za Gazu.
Spisak glavnih dobitnika na 96. dodeli Oskara:
 
- Najbolji film: "Openhajmer"
 
- Nabolja režija: Kristofer Nolan za "Openhajmer"
 
- Najbolji glumac: Kilijan Marfi 
 
- Najbolja glumica: Ema Stoun
 
- Najbolja muška sporedna uloga: Robert Dauni Džunior
 
- Najbolja ženska sporedna uloga: Da'Vajn Džoj Rendolf
 
- Najbolji strani film: "The Zone of Interest" - Velika Britanija
 
- Najbolji dokumentarni film: "20 Days in Mariupol"
 
- Najbolji animirani film: "The Boy and the Heron"
 
- Najbolji originalni scenario: "Anatomija pada"
 
- Najbolji adaptirani scenario: "American Fiction"
Dodelom Oskara završena je sezona dodele filmskih nagrada.
 
Pre Oskara su dodeljene - američke nagrade za film i televiziju (Zlatni globus), nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), nagrade Američkog udruženja reditelja i priznanje udruženja producenata.
  • A Barbi

    11.03.2024 08:57
    A Barbi ništa?
  • Musaši

    11.03.2024 07:30
    Šta kaže naš Oskar, jel mu se svideo film, ne sumnjam da ima nešto da doda.
  • Neko tamo

    11.03.2024 06:19
    Iako se zanimam za WWII, meni je film bio dosadan!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.