Snima se nova verzija filma "Beskrajna priča"

"Beskrajna priča" Mihaela Endea, klasik svetske književnosti koji je 1984. adaptiran u popularni istoimeni film, dobija novu ekranizaciju.
Ovog puta u projekat je uključen legat Mihaela Endea, kao i studio "See-Saw Films", poznat po ekranizacijama poznatih romana, uključujuć i "The Power of the Dog", kao i "Heartstopper" i "Slow Horses", prenosi Euronews Srbija.
 
Objavljena 1979. "Beskrajna priča" postala je bestseler u Nemačkoj i prevedena na 45 jezika. U središtu priče je neobični, ali maštoviti dečak Bastijan Baltazar Buks, koji bežeći od škoslkih siledžija otkriva misterioznu knjigu "Beskrajnu priču", o heroju Atreju i njegovoj misiji da spase magični svet Fantaziju. Tom svetu prepunom zmajeva, džinova, ogromnih kraljevstava i smrtonosnih močvara, kojim vlada Dečja Carica, preti sila poznata kao Ništavilo. Ali što više čita, to više uviđa da nije samo posmatrač. Bastijan uskoro dospeva u središte Fantazije na leđima zmaja Falkora.
Većina detalja o ovoj produkciji, uključujući i broj planiranih filmova, zavisi od budućih dogovora kreativnog tima, ali ono što je sigurno, jeste da će to biti međunarodna produkcija. 
 
Mihael Ende, pisac "Beskrajne priče", smatra se jednim od najpoznatijih nemačkih autora prošlog veka. Njegove očaravajuće knjige proputovale su ceo svet, prevedene su na preko 40 jezika i štampane u više od 20 miliona primeraka širom sveta.
Tokom Drugog svetskog rata mladi Mihael je utočište pronašao u poeziji. Iako su škole bile zatvorene, neumorno je čitao i pisao. Već tada je otkrio moć mašte i pripovedanja kao utočišta čak i od najtežih trenutaka.
 
 
Napisao je veliki broj dela, i za decu i za odrasle: romane, kratke priče i poeziju. Njegovi romani "Beskrajna priča", "Džim Dugme i mašinovođa Luka", "Momo i Noć želja" i danas su vrlo popularni.
 
"Beskrajna priča" je svakako njegovo najpoznatije delo, a mnogi su se sa njim prvo susreli preko filma čuvenog nemačkog reditelja Volfganga Petersena.
Zanimljivo je da se Ende protivio njegovoj verziji adaptacije i tužio produkciju, ali je film ipak napravljen. Najvećim delom sniman je u Nemačkoj, a svega nekoliko scena urađeno je u Vankuveru i u Španiji.
 
U Minhenu se danas u vodičima za turiste preporučuje i mesto na kojem se nalazi većina rekvizita, maketa i modela korišćenih u "Beskrajnoj priči".
  • Zanimljivosti

    21.03.2024 14:11
    Jeste li znali da...
    ...je pisac "Beskrajne priče", Mihael Ende, napustio premijeru filma iz 1984. godine duboko razočaran time kako su mu masakrirali knjigu?
  • Sunoko

    21.03.2024 09:51
    Kako da ne
    Pravićemo mi treći deo od blata kad ovo izađe.
  • veliki fan

    21.03.2024 08:53
    Beskrajna priča je knjiga koja me je kao dete uvela u svet književnosti i zbog nje sam zavoleo knjigu. Svakako je bila uvod u Hobita i Gospodare kao predigra na najbolji mogući način. Topla preporuka za svakog tinejdžera koji ima imalo sklonosti ka knjizi. Znam da ih je malo ali postoje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.