VIDEO: Ukrajinska pesma za Evrosong razbesnela Ruse

Opšte je poznato da izbor za najbolju pesmu Evrope oduvek ima veze s politikom kad je u pitanju glasanje, a sada bi stihovi jedne pesme mogli da naprave pravi politički skandal između Rusije i Ukrajine.

Na ukrajinskom nacionalnom izboru slavila je pevačica Susana Jamaladinova koja je pod umetničkom imenom Jamala pobedila zahvaljujući publici, i to za samo jedan bod više od drugoplasirane pesme. Otpevala je pesmu "1944" i tu nastaje problem jer peva o Staljinu i njegovom progonu manjinske grupe Tatara sa Krima kada ih je na izbegličkom putovanju prema Aziji umrlo na hiljade.

"Stranci dolaze u vaše kuće, ubijaju vas i govore da nisu krivi. Gde su vaš razum i srce? Čovečanstvo plače", stihovi su iz pesme, zbog čega je reagovao i odbor za medijsku politiku ruske Dume tražeći da se pesma "1944" istog trena diskvalifikuje iz daljeg takmičenja zbog kršenja pravila.

Tim povodom oglasila se i sama pevačica. "Ta strašna godina zauvek je promenila jednu krhku ženu, moju prabaku. Njen život više nikad nije bio isti", rekla je Jamala koja je rođena u Kirgistanu, a tata joj je krimski Tatar.

Autor: 021

  • Black Marry

    27.02.2016 11:17
    Ova pesma podjednako odgovara i Kosovskim Albancima.
  • 1999-ta

    25.02.2016 22:03
    Mogli bi tako i mi da napravimo pesmu. 1999-ta. Doleću, uništavaju ti sve i tvrde da si ti kriv.
    Naravno, mi bi to i uradili, kad bi imali svoju zemlju, svoju vladu i svoj javni servis...
  • Vlada

    25.02.2016 13:44
    Nije loše
    Nije loše, ali je opet tužno, kad pesma postane jedini način da se odupre okuatoru. Generalno angažovanost je dobra stvar, kada se umetnik poistoveti sa žrtvom, ako u ovom slučaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika