SOKOJ: Ne dugujemo Branimiru Štuliću ništa jer nije naš član

Organizacija muzičkih autora Srbije (Sokoj) saopštila je danas da ne duguje nikakav novac frontmenu nekadašnje grupe "Azra" Branimiru Štuliću, jer nije njen član.
"Branimir Štulić je istupio iz članstva u organizaciji Sokoj u septembru 1981. godine i tom prilikom mu je saopšteno da će napuštanje proizvoditi dejstvo od 1. januara 1982. godine", navodi se u saopštenju Sokoja, povodom teksta na Štulićevom Jutjub kanalu da od te organizacije potražuje više miliona evra.
 
 Dodaje se da nakon napuštanja Sokoja, Štulić nije pristupio nijednoj svetskoj organizaciji za kolektivno ostvarivanje prava.
 
"Punih 39 godina ni po osnovu direktnog članstva, niti po bilateralnim ugovorima sa drugim organizacijama za kolektivno ostvarivanje autorskog prava autorski repertoar Štulića ne spada u repertoar koji zastupa organizacija Sokoj", navedeno je u reagovanju Sokoja.
 
Sokoj ili bilo koja druga organizacija, kako se dodaje, nisu mogli dati dozvolu za korišćenje Štulićevih dela, odnosno datim dozvolama njegova dela nisu bila obuhvaćena što znači da bi autor morao sa svakim pojedinačnim korisnikom, gde zakon dozvoljava, za svaki posebni način korišćenja odvojeno da reguliše svoja prava i eventualno potražuje naknadu.
 
Ističe se da zbog toga Sokoj, niti bilo koja druga organizacija nisu mogli da ubiraju naknadu za korišćenje njegovih dela, tako da ne postoje neisplaćene tantijeme na ime Štulića.
  • Vladimir

    06.03.2021 12:46
    Sokoj
    Sokoj će morati da plati svaki ne dinar nego svakicent. Pošto će Đžoni kao i svaki pametan intelekualac traziti poravnanje duga preko medunarodnih pravosudnih organa.Tako da Sokoj već može sada da počnem da broji lovu,naravno u evrima, funtama,dolarima.SVE PO ZAKONU.PRC.
  • Dusan

    06.03.2021 11:57
    @NNaseljen
    Kod mene su bili u lokalu , rekao sam"gospodinu " iz SOKOJ-a da mi dostavi spisak autora koje zastupaju i da mi na uvid daju na koje su racune uplacivali novac za autorska prava stranih izvodjaca, to se naravno nije desilo , pa je bio lepo ispracen napolje i zamoljen da se vise ne vraca bez potrebnih papira. Ja sam u medjuvremenu bio u kontaktu sa PR-om jedneizdavacke kuce ,mailom naravno, gde mi je receno da ni jedna uplata na ime autorskih prava iz srbije nije stigla na njihov rn ,
    Sve ovo se desava 2015 godine, Komedija od zemlje!!!! Ne placajte bandite iz skoja!
  • milenko

    06.03.2021 07:07
    Jugo vrati se !
    Ha ha komentar. U ovom ''demokratskom'' vremenu nikad kraja jadu i čemeru !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika