Šokiraj, pa zavladaj

Rokenrol bendovi su od samih početaka tražili način da se izdvoje i nametnu kao posebni, i to nije uvek bilo na polju muzike.

Ljudi, valjda je to tako od praistorijskog doba i priča oko vatre, vole predanja i misterije. Ne bi zato trebalo da čudi što kada pogledamo u prošlost rok muzike, ali i drugih srodnih žanrova, nije to samo istorija harmonija melodija i aranžmana, već i istorija legendarnih scenskih nastupa i kontroverzi. 

Koliko li je samo prašine podizala ekipa The Who kada su razbijali istrumente na bini ili kada je bubnjar Kit Mun u televizijskom prenosu 1967. godine razneo svoj set bubnjeva prevelikom količinom baruta. Hard rok rifove Alisa Kupera nemoguće je odvojiti od šok teatra kakvi su bili njegovi nastupi, a pankeri The Adicts su na bini i van nje preuzeli imidž nasilne i kontroverzne bande "droogs" (drugova) iz Kjubrikove filmske distopije "Paklena pomorandža". Naravno, navedeni izvođači su pisali izvanredne pesme koje i danas slušamo, jer ne bi valjalo da iza tog imidža i cirkusa nema suštine i kvaliteta. 
 
Tradicija "šokiraj, pa zavladaj" nastavila se i u 21. veku. Za one koji nisu upućeni, evo kratkog izveštaja ko su i šta su izvesni mračni likovi koji se kriju iza imena Ghost. Ako na guglu ukucate ovu reč, prva pretraga vam neće biti - "duša mrtve osobe", već izuzetan švedski hevi metal i hard rok bend. 
 
Reč je o grupi koja je brzo postala internacionalno popularna, a odlučili su da svoj imidž grade na anonimnosti i tradiciji skadinavskog hevi metala. Šta to zapravo znači? Članovi benda nastupaju maskirani i nazivaju se "Nameless Ghouls" (zli zlodusi je neki pokušaj prevoda), a frontmen je izvesni "Papa Emeritus", maskiran u nekakvu verziju anti-pape, što bi rekla grupa The Damned u istoimenoj pesmi.  
 
 
Dugo su zbunjivali i zabavljali javnost, ali sve je promenio jedan sudski postupak. "Zli zlodusi", anonimni muzičari iz grupe Ghost, tužili su frontmena Papu Emeritusa za neplaćene troškove. Ne mogu im zameriti, jer čak i u Švedskoj nije lako platiti dugove njihovoj Informatici i Parking servisu. 
 
Još ako imaju izvršitelje kakva su ona naša dvojica koje građani Novog Sada dobro poznaju... Mada ipak mislim da je to više srpski fenomen. Sudski postupak otkrio je identitet anti-pape i magija, odnosno misterija je nestala. Čovek koji stoji iza projekta Ghost zove se Tobias Forge. 
 
Bez obzira na otkrivanje identiteta, ostali su verni svom imidžu koji zabavlja, šokira ili nervira koga treba. 
 
Stiže nam peti album sastava Ghost pod nazivom "Impera", i biće objavljen sledeće sedmice. Papa Emeritus IV je potpisan kao autor, a prati ga grupa "Nameless Ghouls". Nadam se da su se sada malo bolje sindikalno organizovali. 
 
  • Silver

    07.03.2022 17:04
    Ghost
    Ghost je jedan od bendova koji daje pauzu od NU metala.
    Sam pevac je dosta dugo bio pod maskom sve do pre par godina.
    U gradu gde stanujem dolaze, pa smatram da bi trebalo pored 10ak dragih pesama posetiti njihov show.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika