Rumunija: EBU je promenila odluku našeg žirija, nismo Ukrajini dali 12 poena

Rumunski javni servis TVR optužio je Evropsku radiodifuznu uniju (EBU) da nije poštovala odluku rumunskog žirija, pogrešno davši maksimalnih 12 poena Ukrajini, koja je i pobedila na Pesmi evrovizije.
Kako prenosi N1, Summit news piše da su se rumunski evrovizijski zvaničnici žalili da je EBU ignorisala njihovo glasanje da Moldaviji daju maksimalan broj glasova, a ne Ukrajini.

"Iznenadili smo se kada smo otkrili da glasanje rumunskog žirija nije uzeto u obzir. Organizatori su dodelili drugačiji broj poena učesnicima finala u ime našeg žirija. Preciziramo da je rumunski žiri odlučio da maksimalan broj poena da Moldaviji", navela je TVR u saopštenju.

Predstavnici svih zemalja, dodaje se, normalno se pojavljuju uživo u prenosu da pročitaju kako je glasala njihova zemlja, ali Eda Markus iz Rumunije nije mogla da se vidi.
 
Evropska radiodifuzna unija je odgovorila tvrdnjom da su primetili "neregularnost u glasanju" koja ih je "primorala da zamene rezultate iz šest zemalja - Azerbejdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i San Marina.
 
"Da bi se usaglasio sa uputstvima za glasanje na takmičenju, EBU je sarađivao sa svojim partnerom za glasanje na izračunavanju zamenskog zbirnog rezultata za svaku zemlju u pitanju, kako za drugo polufinale, tako i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnom istorijom glasanja)", naveo je EBU u saopštenju.
 
TVR je naveo da su organizatori Evrovizije "zamenili ocene žirija u Rumuniji 'zamenom' izračunatom na netransparentan način" i čak ih nisu ni obavestili šta su radili tokom takmičenja.
 
EBU je osporio i glasanje Crne Gore, a njen evrovizijski tim je u saopštenju naveo da je glasanje u studiju RTCG "proteklo u redovnoj proceduri, a nakon toga uredno overeno od strane EBU", te da ne vide razlog za sumnju u bilo kakav oblik neregularnosti. Generalni direktor RTCG Boris Raonić kazao je televiziji Vijesti da je pisao Evropskoj radiodifuznoj uniji i tražio objašnjenje.
  • Mix

    18.05.2022 11:48
    Obuka
    EBU, pa vi ste to bili kod nas na praksi? Da, da rekla bih. Bravo, odlični đaci!
  • Hm...

    18.05.2022 10:27
    I šta ćemo sad?
  • Sima S.

    18.05.2022 08:53
    Nevažni, nebitni
    Očigledno vas EU smatra važnom članicom Unije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika