Gremi uvodi nagrade za najbolju muzičku podlogu za video-igru i tekstopisca godine

Dodela nagrada Gremi u 2023. doneće nova priznanja, uključujući nagradu za najbolju muzičku podlogu za video-igru i tekstopisca godine.

Novost je u četvrtak obelodanila Akademija za diskografsku umetnost i nauku.

U najvažnijoj promeni, nagrada za kantautora godine neće biti otvorena za izvođače, već će se usredsrediti na tekstopisce, koji često dobijaju malo priznanja za svoje doprinose, a godinama lobiraju za takvo prilagođavanje prestižne muzičke nagrade.

Umetnici će takođe moći da prijave svoje radove za najbolje alternativno muzičko izvođenje, najbolje Americana izvođenje i najbolji album izgovorene poezije, polje koje će sada biti odvojeno od kategorije audioknjiga.
 
Akademija će takođe dodeliti nagradu za posebne zasluge, koju će izabrati odbor, za najbolju pesmu za društvene promene, koja će nastojati da istakne pesme "koje se bave trenutnim društvenim problemom i promovišu razumevanje, izgradnju mira i empatiju".
 
Promene su usledile nakon nekoliko godina preispitivanja kategorija Gremija, kao odgovor akademije na kritike da njeni odabiri nagrada nisu uključivi i da ne odražavaju evoluciju u muzičkoj industriji.
 
"Tako smo uzbuđeni što možemo da odamo počast ovim raznolikim zajednicama muzičkih stvaralaca kroz novoustanovljene nagrade i promene i da nastavimo da negujemo okruženje koje podstiče promenu, napredak i saradnju", rekao je Harvi Mejson Jr, izvršni direktor akademije, u izjavi.
 
Godine 2020. institucija sa sedištem u Los Anđelesu napravila je brojne izmene naziva kategorija, uključujući promenu kontroverznog "urbanog savremenog" u "progresivni R&B".
 
Taj potez je usledio usred rastuće zabrinutosti u muzičkoj industriji da je "urbano" previše uopšten pojam da bi obuhvatio žanrove, uključujući hip-hop i R&B, koje je počeo da obuhvata, kao i da ne uvažava inovacije afroameričkih muzičara.

Teme

Gremi

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika