Večeras dodela Gremija: Žene dominiraju u nominacijama

Ako neko pogleda ovogodišnju listu nominacija za Gremi, najveću američku muzičku nagradu, odmah će primetiti da se žene ističu kao nikad ranije.
Večeras dodela Gremija: Žene dominiraju u nominacijama
Foto: Beta/AP
Pevačice Tejlor Svift, SZA, Olivija Rodrigo, Bili Ajliš, Viktorija Mone, Majli Sajrus, Lana Del Rej, Dua Lipa i supergrupa Boygenius imaju dobre izglede na dodeli nagrada u Los Anđelesu koja će biti danas. 
 
Muškarci će u najprestižnijim kategorijama verovatno ostati praznih ruku.
Ove godine nagrade Gremi dodeljuju se 66. put. Oko 13.000 članova Akademije za snimanje zvuka odlučuje o tome ko će osvojiti zlatni gramofon, jednu od najpriželjkivanijih muzičkih nagrada u svetu, koja se dodeljuje u 94 kategorije.
 
Tejlor Svift, jedna od najvećih muzičkih zvezda današnjice, tri puta je osvojila Gremi sa svojim albumima "Fearless", "1989" i "Folklore", a s aktuelnom naslovljenim "Midnights" ozbiljno konkuriše u toj kategoriji. Osvoji li ponovo nagradu za najbolji album, pridružiće se Polu Sajmonu, Frenku Sinatri i Stiviju Vonderu, kojima je to takođe četiri puta pošlo za rukom.
Međutim, pobeda Svift nipošto nije zagarantovana s obzirom na veliku konkurenciju: američka kantautorka SZA, pravim imenom Solana Rou, i njen album "SOS" nominovani su u ukupno devet kategorija, najviše na ovogodišnjoj dodeli, što joj ujedno daje i najveće izglede.
 
Šanse za osvajanje nagrade za najbolji album takođe imaju pevačice Olivija Rodrigo s albumom "Guts", Lana Del Rej s albumom "Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd", Majli Sajrus sa albumom "Endless Summer Vacation" i Boygenius s albumom "The Record".
 
Trka je tesna i u druge dve glavne kategorije za video i pesmu godine, gde se jedan muškarac takmiči protiv žena. Eklektičan umetnik Džon Batist nominovan je sa svojim pesmama "Worship" i "Butterfly". 
 
Pevačica ritam i bluza Viktorija Mone nominovana je u sedam kategorija, dok su Svift, Rodrigo, Ajliš, Sajrus i Boygenius nominovane u šest. Poznati producent Džek Antonof takođe je nominovan u šest kategorija.
 
Na listi se u nekoliko kategorija našla i muzika za film "Barbi". Pesma iz filma naslovljena "What Was I Made For?" pevačice Bili Ajliš nominovana je za najbolji video i pesmu godine.
Međutim, mogle bi da je ugroze pesme "Vampire" Olivije Rodrigo, SZA-ina "Kill Bill" i "Anti-hero" Tejlor Svift.
 
One će i nastupiti u nedelju uveče pored nekih iz starije garde poput kantautorke Džoni Mičel, pevača Bilija Džoela i irskog sastava U2.
 
Komičar Trevor Noa će po četvrti put voditi dodelu Gremija.
  • Zemlja čudesa

    04.02.2024 08:40
    Pokušao sam (i to par puta) da preslušam "best off" Tejlor Svift. Muzika joj je daleko ispod kvaliteta hitova, recimo, 80-ih godina prošlog veka, a vokal joj je oskudnih mogućnosti. Zaista ne razumem zašto bi neko to slušao ako već postoji neuporedivo kvalitetnija (iako 3-4 decenije starija) muzika sa živim ritmovima i dobrim pevačima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika