Izraelska predstavnica menja reči pesme za "Pesmu Evrovizije"

Izraelska predstavnica na takmičenju za Pesmu Evrovizije izmeniće reči pesme kako bi se uklonio sve što bi moglo da bude smatrano političkim, saopštio je izaraelski javni medijski servis KAN.
Prethodno je KAN zapretio da će se povući sa takmičenja ako izraelska pesma ne bude prihvaćena u originalnoj verziji, ali je potom saopštio da je prihvatio sugestiju izraelskog predsednika Isaka Hercoga da se naprave potrebna prilagođavanja.
 
Kako je navedeno, izraelski javni servis kontaktirao je tekstopisce dve pesme - "October Rain" koja je bila prva i "Dance Forever" koja je bila druga i zatražio od njih da prilagode tekstove, ali "uz očuvanje svoje umetničke slobode".
Prema medijima i posmatračima numera "October Rain" ne pominje eksplicitno napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, ali ne ostavlja nikakvu sumnju da se zapravo o tome radi.
 
Javni servis će izabrati pesmu koju će poslati na takmičenje kada dobije izmenjene tekstove tih pesama, a najavljeno je da će to biti saopšteno 10. marta.
Dvadesetogodišnja Izraelka ruskog porekla, Eden Golan, treba da predstavlja Izrael na takmičenju za Pesmu Evrovizije koje se ove godine održava u Malmeu, u Švedskoj.
 
Više zemalja zatražilo je da se Izraelu zabrani učešće na takmičenju u znak protesta zbog velikog broja nastradalih u ratu u Gazi.
 
Evropska radiodifuzna unija (EBU), organizator takmičenja koje će biti održano u maju, opisuje ga kao nepolitički događaj i kaže da takmičari mogu biti diskvalifikovani ako prekrše to pravilo. Kao odgovor na peticije u kojima se traži da Izrael bude isključen iz takmičenja zbog rata u Gazi, EBU je prošlog meseca saopštila da je razmotrila slučaj i odlučila da Izrael može da učestvuje.
 
Portparol Evrovizije je ranije rekao da EBU proverava tekst izraelske pesme do konačne odluke, a rok za zvaničnu prijavu za takmičenje je 11. mart. Ako se pesma smatra neprihvatljivom, nova se može predložiti s novim tekstom po pravilima takmičenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika