Lični predmeti Stivena Hokinga uskoro na aukciji, među njima i invalidska kolica

Lični predmeti preminulog teorijskog fizičara Stivena Hokinga biće uskoro ponuđeni na aukciji, a među njima će se naći stručna naučna dokumenta, ali i scenario animirane TV serije "Simpsonovi" i njegova invalidska kolica.
Na prodaju preko interneta koju je danas najavila aukcijska kuća "Kristi", biće stavljena 22 predmeta čuvenog kosmičkog vizionara, uključujući njegovu doktorsku tezu o postanku svemira i neke od njegovih mnogobrojnih nagrada.
 
Jedna od više visokotehnoloških kolica koja je koristio Hoking, potpuno paralizovan zbog amiotrofne laterelne skleroze (ALS) od koje je bolovao, biće ponuđena kupcima po ceni od 10.000 do 15.000 funti, a prihodi od prodaje ići će dvema humanitarnim organizacijama.
 
Tomas Vening iz "Kristija" kaže da su Hokingova invalidska kolica postala simbol ne samo invaliditeta već i njegovog smisla za humor. Naime, Hoking je jednom prešao točkovima kolica preko nogu princa Čarlsa, i navodno se tada našalio da bi voleo da je isto to učinio bivšoj premijerki Margaret Tačer.
 
Hoking je, objašnjava Vening, sebe pre svega video kao naučnika, a potom i kao popularnog komunikatora, ali je prihvatio svoj status slavne ličnosti i čak uživao u njemu. Nekoliko puta se, kao animirani lik, pojavio i u seriji "Simpsonovi".
 
Vening, koji je u britanskoj aukcijskoj kući zadužen za knjige i rukopise, zaključuje da naučna dokumenta koja će biti ponuđena kupcima "predstavljaju trag razvoja njegove misli - te briljantne i fascinantne inteligencije".
 
Aukcija će trajati od 31. oktobra do 8. novembra.
  • Kaćanka

    22.10.2018 16:11
    Ta imovina ionako ne vredi nista.....al kupice je neki bogatas da se samo pokaze kako ima para....prodaje se dr disertacija teorijskog fizicara....mlacenje prazne slame!!
  • Mirko

    22.10.2018 11:29
    ripno
    nije se još ni oladio pošteno a ovi već rasprodaju imovinu, bednici....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.