Tajm izabrao Gretu Tunberg za ličnost godine

Američki časopis Tajm proglasio je švedsku aktivistkinju tinejdžerku Gretu Tunberg za ličnost godine.
Ona je za ličnost 2019. godine proglašena zbog svog zalaganja u borbi protiv klimatskih promena, objavile su svetske agencije.
 
Šesnastogodišnja Šveđanka je najmlađa osoba koju je taj časopis proglasio za ličnost godine, rekao je glavni urednik Tajma Edvard Felsental, prenosi televizija NBC.
 
"Ona je postala najveći glas o najvećoj temi sa kojom se suočava planeta ove godine, došla je maltene niotkud da predvodi svetski pokret", rekao je Felsental.
 
Tunberg je brzo izrasla u jednu od najupečatljivijih i najmljađih aktivista za borbu protiv klimatskih promena, i podstakla kolektivni pokret u borbi protiv klimatskih promena pošto je protestovala sama ispred švedskog parlamenta za vreme škole petkom kada je imala 15 godina. Ona je držala sada svetski prepoznatljiv znak na kome je pisao "školski štrajk za klimu", prenosi Tajm.
 
Njena inicijativa za štrajk pokrenula je stotine đaka da protestuju tražeći akciju za očuvanje klime širome Evrope i to se brzo proširilo na svet i postalo pokret "petak za budućnost".
 
Fesental je rekao da Tunberg predstavlja širi generacijski pomak u kulturi u kojoj mladi ustaju za ono što veruju od Hongkonga do Čilea, i da je ona "otelotvorenje aktivizma mladih".
 
Časopis je sinoć objavio uži spisak od pet nominovanih za to priznanje na kome su pored Tunberg bili i predsednik SAD Donald Tramp, predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, anonimni zvaničnik CIA koji je odgovoran za pokretanje procedure opoziva američkog predsednika, i neumorni prodemokratski demonstranti u Hongkongu.
 
Tajm bira pobednika na osnovu toga šta je neko učinio da najviše utiče na događaje godine, na bolje ili na gore. Prošle godine za ličnost godine izabrana je grupa proganjanih novinara, uključujući Džamala Kašogija, ubijenog saudijskog disidenta i izveštača Vašington posta.
  • mrva

    12.12.2019 09:18
    ne moras mnogo da se udubljujes da bi shvatio da nesto u vezi sa bolesnim forsiranjem ove devojcice nije u redu. ipak poslušao sam i neke njene govore - starmalo, nesimpatično, odglumljeno, degutantno... na kraju kako i može biti kada se jedno dete ugura u ulogu koja mu uopšte ne pripada.
  • ...

    12.12.2019 01:41
    Sta fali, jeste stvar malo izvestacena i nespontana, ali se bar podrzava nesto pozitivno (i potrebno).
    Nemojmo zaboraviti da je ciljna grupa potrosacko drustvo, za njega je ovo je mozda i najefikasniji nacin.
  • Јое

    11.12.2019 22:44
    Гретенизам
    Вест је баш тамо где треба, у рубрици "Забава", јер је ово у ствари комедија.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.