Mozak Montipajtonovca Terija Džounsa doniran za izučavanje demencije

Mozak Montipajtonovca Terija Džounsa, koji je preminuo prošle nedelje u 77. godini, doniran je Institutu za neurologiju Univerziteta u Londonu, kako bi mogli da istražuju demenciju.
Džounsova porodica potvrdila je ove navode, rekavši da se glumac od 2015. godine borio s frontotemporalnom demencijom.
 
Prema pisanju "Telegrapha", na ovu odluku glumac se odlučio nakon razgovora sa svojim lekarom i porodicom, a postupak donacije obavljen je ubrzo nakon njegove smrti.
 
"Količina informacija koje smo dobili proučavajući ljudski mozak je fenomenalna. Pomoću najnovije tehnologije sada možemo da učimo o onome što se događa u pojedinim ćelijama. Takođe, neka moždana tkiva iz banke University College London šalju se širom sveta kako bi ih proučavali i drugi istraživači", rekao je profesor Tomas Vorner, direktor UCL-ove banke.
 
Džouns je prvi put počeo da pokazuje ​​simptome demencije 2014. godine kada nije mogao da se seti svih tekstova Montija Pajtona. Godinu posle dijagnostikovana mu je frontotemporalna demencija.
 
U razgovoru za "Guardian" 2017. godine njegov kolega i blizak prijatelj Majkl Pejlin prisetio se kako je pisac, reditelj i komičar regovao na svoju bolest.
 
"Ono što me je pogodilo je kako je Teri reagovao na dijagnozu. Zaustavljao je ljude na ulici i govorio im kako ima demenciju i da mu prednji deo mozga ne funkcioniše kako treba. Tačno je znao šta mu se dešava i želeo je to da podeli sa svima jer je Teri prosto bio takav", kazao je Peklin.
  • @Deja vu

    30.01.2020 11:24
    ostali verni sebi i svom delu, sad fali da tigar iz afrije eriku ajdlu odgrize nogu, ali nema veze, izrasce opet :)
  • Deja vu

    29.01.2020 07:41
    Au.
    Kao u onom spotu koji su snimali o dobrovoljnoj donaciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.