Preminuo legendarni Šon Koneri

Čuveni glumac Šon Koneri preminuo je u 90. godini, objavio je BBC. Škotski glumac bio je najpoznatiji po ulozi Džejmsa Bonda, kojeg je igrao na filmu sedam puta.
Koneri je i proglašen je za najomiljenijeg glumca u ulozi filmskog tajnog agenta 007 u istraživanju koje je sprovela britanska agencija One Poll.
 
Iako ne toliko plaćeni kao najpopularnija svetska franšiza, filmovi poput Hičkokove "Marni", "Brda" Sidnija Lumeta, "Čoveka koji je hteo da bude kralj" Džona Hjustona, "Ime ruže" doneli su mu pohvale kritike i filmske nagrade. Svog jedinog Oskara osvojio je za ulogu irskog policajca u ostvarenju "Nedodirljivi" Brajana de Palme.
 
Osvojio je i tri Zlatna globusa i dve nagrade Bafta. Čuven je i po "Lovu na Crveni oktobar", kao i po filmovima iz serijala Indijana Džons.
 
Filmski i pozorišni glumac, rođen je 25. avgusta 1930. godine u siromašnoj četvrti u Edinburgu.
 
Izbačen je iz škole u 15. godini, pa se pridružio britanskoj ratnoj mornarici, a po napuštanju vojske posvetio se bodi bildingu. Radio je i kao fizički radnik, zidar, spasilac na plaži, model na Akademiji likovnih umetnosti. Sa 20 godina predstavljao je Škotsku na takmičenju za "Mister Univerzuma" i osvojio treće mesto.
 
U pozorištu je debitovao u Londonu već 1951. godine, a tri godine kasnije stiže i na televiziju. Prvu značajniju ulogu na filmu je ostvario 1958. godine u filmu Another Time, Another Place u kome mu je partnerka bila Lana Tarner. 
 
I pored više zapaženih uloga, Koneri je bio relativno nepoznat sve dok nije izabran za ulogu tajnog agenta Džejmsa Bonda, u seriji filmova zasnovanih na romanima Ijana Fleminga.
 
Prvi film iz serijala o britanskom tajnom agentu bio je Dr. No (1962), usledili su: Iz Rusije s ljubavlju (1963), Goldfinger (1964), Operacija Grom (1965), Samo dvaput se živi (1967) i Dijamanti su večni (1971) Godine 1981. vratio se ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nikad ne reci nikad, i više nikad nije bio slavni agent. 
 
Britanska kraljica proglasila ga je vitezom 2000. godine. Povukao se sa filma u aprilu 2011. godine.
 
Koneri se zalagao za nezavisnost Škotske i bio je član Nacionalne partije Škotske. Devedeseti rođendan proslavio je u avgustu.
 
Magazin Pipl ga je 1995. godine proglasio za najseksipilnijeg živog muškarca na planeti, na šta je Koneri uzvratio rečima: "Hvala bogu, sve je dobro dok nisam najprivlačniji mrtav muškarac". Već naredne godine, časopis Empajer ga je smestio na sedmo mesto najprivlačnijih filmskih zvezda svih vremena. Ispred njega su od muškaraca bili samo Džoni Dep i Robert Redford.
 
Ženio se dva puta - prvi put sa Dajanom Silentom, sa kojom ima sina Džejsona koji je takođe glumac, a drugi sa slikarkom Mišel Rokenburn. Šon Koneri se povukao sa filma u aprilu 2011. godine.
  • Vesna

    01.11.2020 13:50
    Svet je ostao siromasniji za jednu veliku zvezdu,ali i velikog coveka.Iza njega ostaju njegove uloge kao svedocanstvo njegovog sjaja za neke buduce generacije.
    Retko se radjaju ovako kompletni ljudi.Uzivali smo i uzivacemo u njegovim mnogobrojnim sjajnim ulogama.
    Zbogom 007,neka ti je laka zemlja i hvala.
  • /

    01.11.2020 09:42
    /
    pokazao i kako se predstavlja svoj narod
    a ne ovi srpski foliranti
  • XyX

    31.10.2020 19:16
    Jedan od najboljih sigurno među 5.
    Gledajući njega i Gene Hackmana na filmu imao sam utisak da oni uopste ne glume nego da je to realnost jednostavno vrhunska lakoća glume .
    Poštovanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.