VIDEO: Izložba Nika Kejva otvorena u Kopenhagenu

U Kopenhagenu je u ponedeljak otvorena izložba Nika Kejva, koja obuhvata gotovo pet decenija njegove umetničke karijere i nudi opširan prikaz bitnijih zbivanja u njegovom životu, uključujući i tragičan gubitak sina u nesreći pre pet godina.
Izložba, pod nazivom "Stranger than kindness", trebalo je da bude otvorena 23. marta u delu danske Kraljevske biblioteke, ali je zbog pandemije virusa korona odložena.
 
U međuvremenu je pod istim nazivom objavljena Kejvova knjiga, svojevrsna ukoričena verzija izložbe, koja nudi intiman uvid u njegov život i kreativni razvoj u izdanju "Canongate". Dostupna je i u elektronskoj verziji.
 
Posetioci izložbe i Kejvovi obožavaoci tamo mogu da dotaknu njegov pisaći sto ili da prebiraju po dirkama njegovog pijanina.
 
Izložba prikazuje izvore Kejvove inspiracije i kreativnosti od detinjstva do danas, u obliku tekstova, umetničkih dela, rukopisa, fotografija i drugih artefakata. Obuhvata oko 300 predmeta iz njegove lične zbirke, arhive Nika Kejva u Arts Centru u Melburnu i predmete iz zbirke danske Kraljevske biblioteke, a neki su pozajmljeni iz privatnih zbirki.
 
"Iza pesme se krije ogromna količina perifernih stvari - crteža, karata, popisa, fotografija, slika, žvrljotina i skica... To je materijal iz kojeg se rađa i neguje službeno delo", napisao je Kejv u predgovoru knjige.
 
Sam Kejv je u ponedeljak, dan nakon posete izložbi "Stranger than kindness", novinarima rekao da je njegova supruga, bivša britanska manekenka Suzi Bik, prikupila sve predmete i ostale uspomene koje su sada izložene, a mnoge su provele 20 godina u kutijama na tavanu i drugim mestima.
 
"Bilo je puno različitih predmeta i zajedno smo počeli da osmišljavamo izložbu", rekao je 63-godišnji australijski pevač, kompozitor i književnik (63) na konferenciji za novinare održanoj u danskoj Kraljevskoj biblioteci. "Ja sam ono što jesam. A istovremeno sam i osoba koju vidite tamo, na izložbi", rekao je Kejv.
 
Prepoznatljiv po ugodnom baritonu, strogo krojenim odelima i gustoj crnoj kosi, ovaj Australijanac slavu je stekao kao pevač u bendu "Nick Cave and the Bad Seeds", koji je kroz 17 albuma pevao o ljubavi, religiji i nasilju. Glumio je i napisao nekoliko romana i drama.
 
 
Posetioci izložbe mogu da lutaju prostorijama koje predstavljaju njegovu kancelariju, dnevnu sobu i razne faze njegovog života.
 
Dirljiv je trenutak kada posetilac uđe u sobu posvećenu njegovom sinu Arturu, koji je poginuo sa 15 godina, nakon što je slučajno pao sa litice blizu engleskog letovališta Brajton pre pet godina. Prostorija je u potpunom mraku i u njoj se nalazi samo fotografija Kejva i njegove supruge.
 
"Kreativnost je velika stvar... ali onda se dogodi ovakva nesreća i u trenu se sve izmeni", rekao je Kejv, koji pet godina nije održao nijednu konferenciju za novinare. "Mislimo da znamo ko smo, izgrađujemo sebe i sopstveni identitet... a onda se nešto dogodi. To može biti gubitak, kao u mom slučaju. Može biti i neki prestup, razvod ili bilo šta drugo", rekao je Kejv.
 
Izložba je otvorena do februara 2021.
  • Macko

    04.11.2020 12:18
    ...
    Kejve Niče, Srbija ti kliče

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.