Bil Gejts izazvao buru novom tvrdnjom: Bogate zemlje treba potpuno da pređu na veštačko meso

Milijarder Bil Gejts izazvao je buru na Tviteru nakon što je u svojoj novoj knjizi naveo da bogate zemlje u potpunosti treba da pređu na veštačko meso.
Bil Gejts izazvao buru novom tvrdnjom: Bogate zemlje treba potpuno da pređu na veštačko meso
Foto: Youtube screenshot (TED)
U svojoj novoj knjizi "Kako izbeći klimatsku katastrofu: Rešenja koja imamo i otkrića koja su nam potrebna", suosnivač "Majkrosofta" raspravlja o načinima borbe protiv klimatskih promena, a jedan od njih je prelazak na veštačku govedinu radi smanjenja emisije metana. Ideja je da se gasovi koje krave i ovce ispuštaju mogu smanjiti ograničavanjem potrošnje govedine.
 
"Smatram da bi sve bogate zemlje trebalo da pređu 100 odsto na veštačku govedinu. Mogli bismo da se naviknemo na razliku u ukusu (prirodnog i veštačkog mesa), a proizvođači tvrde da će veštačko meso biti sve ukusnije. Za Afriku i druge siromašne zemlje moraćemo da koristimo genetiku životinja da bismo drastično povećali količinu govedine za njih", rekao je Gejts za magazin "Technology review".
 
"Reći ljudima ne mogu više da imaju krave bio bi politički nepopularan pristup. Zato je, zbog zdravlja planete, najbolja mogućnost prebaciti se na zamene za meso. Meso uzgojeno u laboratorijima verovatno neće biti konačni lek za klimatsku katastrofu. Ne znam da li će to ikada biti ekonomično. Za meso u zemljama sa srednjim i višim prihodima mislim da je to moguće, ali to je jedno od pitanja koje treba godinama pratiti i videti", zaključio je Gejts.
 
Mnogi su bili razočarani Gejtsovim pristupom, zbog kojeg je nekoliko sati bio u fokusu na društvenim mrežama.
 
Neki su mu poželeli da se skloni i gleda svoja posla, drugi su ga zbog ove ideje uporedili s likom iz crtanog filma, a pojedini su komentarisali kako će Amerikanci još dugo jesti prirodnu govedinu zbog velikog državnog duga.
  • ja

    19.02.2021 18:59
    @mila

    ako je to istina, mozda je namera da pokupuje zemlju kako se ne bi povecao broj grla stoke.
    Mozda posumi sve ili ... videcemo.

    Ja volim meso ali razumem da je problem. Ako naprave vestacko da lici bar 80% na pravo meso, bice cistije i ukusnije od ovoga sto se kod nas obicno stavlja u 'pljeskavice'.
  • Ljubo Krajisnik

    19.02.2021 16:30
    vala jes
    Apsolutno je u pravu. Imate u METRO-u neki beyond burger (made in usa). Skupo jeste (za sad) izadje oko 290 dinara po burgeru, ali bezmalo kao meso. I to nije uopste neka poslednja tehnologija, ovo je zasnovano na grasku. Dok stavis kecap, senf, luk, paradajz i zelenu salatu nema bitne razlike. Za siromasne zemlje kao sto je nasa to jos nije opcija, prem da i mi uglavnom jedemo pljeskavice koje su pola soja a pola neko meso ko zna odakle.
  • Pardon 2 god.

    18.02.2021 12:51
    Presao na linux, ljustim kulen...

    Bili tebra idi pecaj, ostavi se mreza, ionako za 10godina nema vise majkrosofta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.