Bad Spenser dobio muzej u Berlinu

U Berlinu je otvoren muzej posvećen italijanskom glumcu špageti vesterna poznatom pod pseudonimom Bad Spenser.
Obožavaoci lika i dela Bada Spensera u Nemačkoj mogu sada da otkriju detalje iz života omiljenog glumca, u muzeju u Berlinu koji nosi ime filmske zvezde preminule pre pet godina.
 
Otvaranje ove postavke je bilo planirano za leto 2020. godine, ali je odloženo zbog pandemije korona virusa.
 
Izložbu, koja je u sličnom obliku već bila priređena u Napulju 2019. godine, navodno je osmislila Spenserova porodica i biće otvorena najmanje oko dve godine.
 
Karlo Pedersoli, rođen u Napulju, olimpijski plivač, muzičar i samouki glumac, bio je uglavnom profesionalno poznat kao Bad Spenser. Svetsku slavu je stekao ulogama u akcionim komedijama sa svojim dugogodišnjim filmskim partnerom Terensom Hilom, odnosno špageti vesternima koji su bili popularni sedamdesetih godina.
 
Spenser i Hil su zajedno glumili, producirali i režirali preko 20 filmova i postali omiljeni likovi dve posleratne generacije u Nemačkoj, kako na zapadu, tako i na istoku. O tome svedoči i činjenica da, pored muzeja, u ovoj zemlji već postoji tunel, bazen i most koji nose Spenserovo ime.
 
Godine 1967. Pedersoli je imao ulogu u svom prvom špageti vesternu za zapadno tržište "Bog prašta ... Ja ne!" i bio mu je potreban pseudonim na engleskom jeziku. 
 
Kombinujući naziv svog omiljenog piva, "Badvajzer", i svog omiljenog glumca, Spensera Trejsija – rođen je Bad Spenser.
 
U mladosti, Pedersoli se bavio različitim sportovima, a naročito plivanjem. Kao profesionalni plivač, postao je prvi Italijan koji je preplivao 100 metara slobodnim stilom za manje od jednog minuta. Učestvovao je na Olimpijadi u Rimu 1960. godine, a kao vaterpolista je sa italijanskim nacionalnim timom osvojio zlatnu medalju na Mediteranskim igrama 1955. godine u Barseloni.
 
Na filmu se pojavio 1949. godine, ali je tek krajem šezdesetih stekao svetsku slavu. Spenser je za neke od svojih filmova napisao kompletan, a za neke delimičan scenario. Bio je i sertifikovani pilot komercijalnih aviona i helikoptera i osnovao je "Mistral er", kompaniju za vazduhoplovnu poštu koja je takođe prevozila i hodočasnike. Kasnije je kompaniju prodao kako bi kupio fabriku tekstila koja proizvodi odeću za decu.
 
Podržavao je i finansirao mnoge dobrotvorne organizacije, uključujući "Spenserov fond za stipendije". 
 
Autobiografiju je objavio 2011. godine, kao i kuvar sa svojim omiljenim jelima.
  • Sosa Ns

    27.07.2021 13:00
    @Lala NS
    Lalo, man' se nauke kade za nju nisi...
    Filmovi Bada Spensera i Terensa Hila su bili legende vecernjih predstava,
    Ako se secas, u Narodnom su se mogle kupiti karte ''rezervacije'' za nedelju dana unapred i vec tada se narod tukao za ulaznice kad je igrao Trinita.
  • Lala NS

    26.07.2021 23:34
    Bad Spenser
    Legenda matinea u Narodnom bioskopu sedamdesetih...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.