FOTO: Ovo je zvanični monogram kralja Čarlsa Trećeg

Monogram britanskog kralja Čarlsa Trećeg koji će se koristiti u institucijama, na državnim dokumentima ali i poštanskim sandučićima, predstavljen je javnosti, prenosi danas BBC.
Izgled monograma odabrao je lično kralj, iz više ponuda dizajnera Koledža za oružje.
Monogram je sastavljen iz početnog slova kraljevog imena "C" i slova "R", koje je početno slovo reči "rex", što je na latinskom vladar, uz dodatak rimskog broja III.
 
Osim novog monograma, predstoje i druge "vizuelne" promene koje će obeležiti vladavinu kralja Čarlsa Trećeg koji je na presto stupio nakon smrti majke, kraljice Elizabete Druge 8. septembra u njenoj letnjoj rezidenciji u Balmoralu.
 
 
Iz Banke Engleske naveli su da se očekuje da će nove novčanice na kojima će biti lik kralja Čarlsa Trećeg "ući u opticaj do sredine 2024. godine", a da će slika koja će se koristiti na njima biti objavljena pre kraja ove godine. Najavljene su i nove kovanice ali nije precizirano kada.
 
Aktuelne papirne novčanice i kovanice će i dalje važiti. Novčanice i kovanice Čarlsa i Elizabete će se koristiti paralelno, neko vreme.
 
Osim toga, Kraljevska pošta saopštila je da će nove markice sa likom kralja Čarlsa "ući u opticaj kada se potroše trenutne zalihe markica". Još četiri memorijalne poštanske marke biće puštene u prodaju u novembru, i na njima će biti prikazani portreti kraljice Elizabete Druge iz različitih perioda njene vladavine.
 
Početak primene novog monograma kralja Čarlsa počinje uoči završetka perioda kraljevske žalosti. Njegovo prvo korišćenje biće u Bakingemskoj palati već danas, u procesu ispisivanja pisama.
 
Postoji posebna verzija monograma za Škotsku, koja sadrži škotsku krunu, navodi BBC.
 
Zamena na poštanskim sandučićima vršiće se postupno. U Britaniji još postoje poštanski sandučići koji su u upotrebi iz vremena vladavine kraljice Viktorije, Edvarda Osmog, Džordža Petog i Džordža Šestog, a originalni monogrami ostaju sve dok sandučići ne budu zamenjeni.
 
Skoro 70.000 sadašnjih poštanskih sandučića, oko 60 odsto od ukupnog broja, datira iz vladavine kraljice Elizabete Druge, a postoji i oko 170 sandučića koji su uvedeni tokom kratke vladavine Edvarda Osmog, koji je abdicirao 1936. godine.
 
Tamo gde se kraljevski monogrami pojavljuju na zgradama institucija i organizacija, one će pojedinačno odlučivati kada će i da li će biti zamenjeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.