FOTO, VIDEO: Jevreji u Nemačkoj protestovali protiv koncerta Rodžera Votersa

Nekoliko jevrejskih grupa, političara i organizacija okupilo se u Frankfurtu na memorijalnoj ceremoniji i protestu protiv koncerta jednog od osnivača rok sastava Pink Flojd Rodžera Votersa.
FOTO, VIDEO: Jevreji u Nemačkoj protestovali protiv koncerta Rodžera Votersa
Foto: Beta/AP
Učesnici protesta optužuju Votersa za antisemitizam, što on poriče, a jedan od osnivača legendarnog benda izazvao je nezadovoljstvo jevrejskih grupa i zbog podrške pokretu BDS koji poziva na bojkot i sankcije protiv Izraela, preneo je AP.
Tokom ceremonije i protesta, koji su se održavali ispred koncertne sale u Frankfurtu pre početka Votersovog koncerta, demonstranti su naglas čitali imena 600 Jevreja koji su uhapšeni u Festhaleu 9. novembra 1939. godine, tokom tzv. Kristalne noći kada su nacisti terorisali Jevreje širom Nemačke i Austrije.
Organizatori su održali i zajedničku jevrejsko-hrišćansku molitvu za žrtve nacističkog terora u Frankfurtu. Pored toga, pojedini od oko 400 demonstranata delili su flajere posetiocima koncerta i mahali izraelskim zastavama.  
 
 
Vlasti Frankfurta su u početku pokušale da spreče održavanje koncerta, ali je Voters uspešno osporio taj potez na lokalnom sudu.
 
Koncert se održava u gradskoj dvorani Festhale, gde su u novembru 1938. godine nacisti sakupili više od 3.000 Jevreja, pretukli ih i zlostavljali, a kasnije deportovali u koncentracione logore.
 
"S obzirom na istorijsku pozadinu, koncert nije trebalo da se održi ni pod kojim okolnostima", rekao je član frankfurtske jevrejske zajednice i šef "Honestly Concerned" Saša Stavski, grupe koja je pomogla u organizaciji protesta.
 
Policija u Berlinu saopštila je prošle sedmice da je otvorila istragu protiv Votersa zbog kostima koji je nosio kada je nastupao u nemačkoj prestonici ranije ovog meseca. Slike na društvenim mrežama pokazuju da Voters puca iz imitacije mitraljeza dok je obučen u dugi crni kaput sa crvenom trakom. 
 
 
Policija je potvrdila da je pokrenuta istraga zbog sumnji da bi kontekst kostima mogao predstavljati veličanje, opravdanje ili odobravanje nacističke vladavine, a samim tim i remećenje javnog mira.
 
Voters je odbacio te optužbe u izjavi na Fejsbuku i Instagramu, navodeći da je njegov nastup bio jasno suprotstavljanje fašizmu, nepravdi i netrpeljivosti u svim oblicima.
Demonstranti u Minhenu su se okupili protiv koncerta Votersa ranije ovog meseca, nakon što je gradsko veće saopštilo da je istražilo mogućnosti zabrane nastupa, ali je zaključilo da zakonski nije moguće otkazati ugovor sa organizatorom.
 
Poljski grad Krakov otkazao je prošle godine nastupe Votersa zbog njegovog podržavanja Rusije u ratu protiv Ukrajine.
  • CVRXX

    29.05.2023 14:30
    Mogli bi oni svi zajedno da sednu, pa da pogledaju The Wall film. Mozda shvate nesto
  • Palinka

    29.05.2023 08:46
    Ne treba mešati izrael i njihovu politiku prema palestini i jevreje u drugom svetskom ratu. Ja bio na koncertu u pešti i ni a od antisemitizma nije bilo.
  • Limanac

    29.05.2023 08:09
    Nešto drugo je tu problem, to što je on javno kritikovao izazivanje ukrajinskog konflikta od strane zapada. Sada izgleda da je bio u pravu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.