VIDEO: Tupakov prsten prodat za rekordnih milion dolara

Zlatni prsten, koji je slavni reper Tupak Šakur nosio na svom poslednjem nastupu, prodat je za milion dolara na aukciji u Njujorku.
Pobednička ponuda bila je znatno iznad procene između 200 i 300 hiljada dolara i postala najvredniji prodat hip-hop artefakt, objavila je aukcijska kuća Sotbi.
Američki reper nosio je prsten na svom poslednjem javnom pojavljivanju na dodeli MTV nagrada 4. septembra 1996. godine. Nekoliko dana kasnije, repera je ubio nepoznati napadač u pucnjavi iz vozila u Las Vegasu. Imao je 25 godina.
Šakur, čiji hitovi uključuju "California Love", dizajnirao je prsten za nekoliko meseci, objavio je Sotbis. U tome mu je pomogla kuma koja je prsten stavila na prodaju.
 
Reper je bio pod uticajem političkog manifesta "Vladalac" Nikola Makijavelija iz 16. veka. Pročitao ga je dok je bio u zatvoru zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.
 
Prsten je dizajnirao po uzoru na krune srednjovekovnih evropskih kraljeva. Na prstenu je ugravirano "Pac & Dada 1996.", što se odnosilo na njegovu devojku. Zlatni prsten u obliku krune obložen je manjim dijamantima, a u središtu se nalazi nebrušeni rubin koji okružuju dva brušena dijamanta.
 
 
Prodaja je bila deo namenske hip-hop aukcije kojom se obeležava 50 godina ovog žanra u avgustu ove godine.
 
Tupak se smatra jednim od najvećih repera svih vremena sa prodatih 75 miliona ploča. Bio je središnja figura hip-hop scene Zapadne obale sa sedištem u Los Anđelesu koja se sukobljavala s rivalskim reperima Istočne obale u Njujorku. Njegov ubica nikad nije pronađen, a već dugo postoje teorije o tome ko je odgovoran za njegovu smrt.
 
Šest meseci nakon njegovog ubistva ubijen je reper s Istočne obale, Notorijus Bi-Aj-Dži. Mnogi veruju da su njihova ubistva posledica rivalstva njihovih muzičkih izdavača, Det Rou iz Los Anđelesa i Bed Boja iz Njujorka.

Pojedini teoretičari muzike kažu da je podela između Zapadne i Istočne obale SAD-a preuveličana iz komercijalnih razloga.

Policija Las Vegasa pretražila je prošle nedelje jednu kuću u sklopu istrage ubistva Šakura.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.