Klavir Fredija Merkjurija prodat za dva miliona evra

Mali koncertni klavir Fredija Merkjurija, na kojem je komponovao skoro sve svoje partiture iz "Boemske rapsodije", prodat je za 1,742 miliona funti sterlinga (dva miliona evra) na aukciji u Sotbiju.
Klavir Fredija Merkjurija prodat za dva miliona evra
Foto: Beta/AP
Ta "Bejbi Jamaha C2" bila je glavna stavka u rasprodaji hiljada predmeta koji su pripadali pevaču grupe "Queen".
Klavir je prodat iznad procenjene vrednosti koju je objavio Sotbi, a koja je iznosila dva do tri miliona funti sterlinga (2,3 do 3,5 miliona evra).
Merkjuri - po krštenici Farok Bulsara, britansko-zanzibarski pevač koji je umro od side 1991. godine u 45. godini, kupio ga je 1975. godine za hiljadu funti.
 
Sam rukopis "Boemske rapsodije" - verovatno najvećeg hita grupe Kvin, sa njenog albuma "A Night At The Opera" iz 1975. godine - prodat je za 1,3 miliona funti sterlinga (1,6 miliona evra).
 
Petnaest stranica ispisanih grafitnom i hemijskom olovkom otkrivaju različite pravce kojim se umetnik kretao stvarajući ovu pesmu, koja je u početku trebalo da se zove "Mongolska rapsodija".
 
Agencija AP je javila da je srebrna narukvica u obliku zmije u viktorijanskom stilu koju je Merkjuri nosio u tesnom kostimu boje slonove kosti u spotu "Boemska rapsodija" prodata na istoj aukciji za najvišu cenu ikada plaćenu na aukciji za komad nakita u njegovom vlasništvu, rekla je kuća Sotbi.
 
Narukvica je plaćena 698.500 funti (814.564 evra) – 100 puta više od procenjene niske cene.
 
Prethodni rekord je držao talisman od kože i perli Džona Lenona prodat za 295.000 funti (344.029) 2008. godine, saopštio je Sotbi.
 
Aukcija je počela prodajom vrata sa grafitima iz bašte Merkjurijeve kuće koja je brzo prevazišla visoku procenu od 25.000 funti (29.154 evra) predviđenu pre prodaje. Zelena vrata prekrivena ručno oslikanim ljubavnim porukama obožavalaca koji su dolazili u kuću u delu Londona Toni Kensington prodata su za 412.750 funti (481.357 evra), uključujući i proviziju.
 
Merkjuri je prikupio raznorodne predmete pošto je grupa "Kvin" proizvela lavinu hitova koji su mu omogućili da ostvari san - da živi "viktorijanskim životom, a okružen izuzetnim neredom".
 
Više od 1.400 predmeta prodaje Merkurijeva bliska prijateljica Meri Ostin, kojoj je ostavio svoju kuću i svu imovinu.
 
Deo prihoda od niza aukcija uživo i onlajn trebalo je da ide u dobrotvorne svrhe. Sav prihod od prodaje prstena „Kartije“ (Cartier) s oniksom i dijamantima koji je Elton Džon dao Merkjuriju i koji je prodat za 273.000 funti (318.287 evra) trebalo je da ide dobrotvornoj organizaciji pevača „Rocket Man“ za borbu protiv side.
 
Među predmetima prodatim na aukciji bili su grafike Pabla Pikasa (190.500 funti – 222.102 evra), Salvadora Dalija (48.260 funti – 56.264 evra); i Marka Šagala (63.500 funti – 74.031 evra), antikni nameštaj i mnogobrojne figurice mačaka.
 
Sotbi je posvetio svih 15 svojih galerija da prikaže Merkurijevu eklektičnu kolekciju, poput muzejske izložbe koju je besplatno otvorio za javnost, privlačeći više od 140.000 posetilaca za nešto više od mesec dana.
 
Ljudi iz celog sveta posetili su izložbu "Freddie Mercury: A World of his Own", a publicitet je podstakao licitacije za onlajn aukcije koje su počele prošlog meseca i završavaju se sledeće nedelje.
Čak su i predmeti koji su se činili dostupnima nekim kupcima, na onlajn aukcijama brzo pomračili procene.
 
Kolekcija kineskih štapića za jelo, za koje se procenjivalo da će doneti 40-60 britanskih funti (46,64-69,95 evra) ima trenutnu ponudu od 1.200 funti (1.398 evra).
 
Za jedan od čudnijih artikala, srebrni češalj za brkove kompanije "Tiffani and co", za koji se očekivalo da će koštati 400 do 600 funti (466-699 evra), stigla je ponuda od čak 35.000 funti (40.805 evra).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.