![Nepoznato kako se tretira naša hrana: Pesticidi brinu ostatak Evrope, a mi prskamo i do 10 puta više Nepoznato kako se tretira naša hrana: Pesticidi brinu ostatak Evrope, a mi prskamo i do 10 puta više](/images/0151f0353945e30ce69141f289b04eb3/300x175_jagode_960_pxb.jpg)
Namirnice koje nikada ne bi trebalo da držite zajedno
Iako su pojedini parovi voća povrća gotovo neizbežni kada je ishrana u pitanju, njih ipak ne bi trebalo da čuvate na istom mestu.
![Namirnice koje nikada ne bi trebalo da držite zajedno Namirnice koje nikada ne bi trebalo da držite zajedno](https://www.021.rs//images/8c01bbda25d0d2d2b514d025e3b2918f/voce_i_povrce_pixabay.jpg)
Foto: Pixabay
Neke namirnice emituju etilen, gas zbog kog drugi proizvodi prerano sazrevaju. To može izazvati i truljenje, pa bi trebalo da izbegavate da ih skladištite zajedno.
1. Jabuke i šargarepe
Jabuke proizvode mnogo etilena, zbog čega morate biti oprezni kada ih skladištite sa drugom hranom. Posebno ne stavljajte jabuke pored šargarepe. U suprotnom, šargarepa će dobiti gorak ukus nakon samo dve nedelje.
2. Krastavci i paradajz
Krastavci su veoma osetljivi na etilen. Bolje je ne čuvati ih sa paradajzom, iako su savršen par u salati. Krastavci će početi da žute ranije nego što bi trebalo. Bolje je da krastavce čuvate u frižideru, a paradajz na pultu u kuhinji.
3. Luk i krompir
Luk brzo upija vlagu, a trebalo bi da ostane suv, dok krompir ispušta previše vlage, tako da ne mogu da koegzistiraju. Vremenom, krompir će početi da klija, a na luku će se pojaviti zeleni izdanci.
4. Banane i avokado
Ako je vaš avokado prezreo, držite ga dalje od banana. Međutim, ako želite da brže sazri, onda nezreli avokado bezbedno možete staviti u papirnu kesu i čuvati pored banana.
5. Breskve i banane
Zrele breskve bi trebalo da se drže dalje od banana jer će sav etilen koji banane ispuštaju prouzrokovati da breskve sazrevaju brže nego inače. Što je banana zrelija, više gasa će se osloboditi.
6. Patlidžani i dinje
Dinje mogu učiniti da se patlidžani brže pokvare. Zato pazite da ih ne čuvate jedne pored drugih. Takođe, ako želite da čuvate patlidžane u frižideru, bolje je da ih držite podalje od bilo kakvog voća.
7. Grožđe i mango
Grožđe je veoma "krhko i delikatno" kada je u pitanju skladištenje. Ne toleriše drugo voće ili povrće u blizini. Mango ispušta previše etilena i proces sazrevanja i truljenja se dešava brže. Osim toga, povrće jakog mirisa je užasan saputnik grožđu jer ono lako upija mirise.
8. Borovnice i jagode
Borovnice su klimakterične (nastavljaju da sazrevaju i nakon branja i emituju etilen), a jagode nisu klimakterične. Ako ih skladištite zajedno, jagode bi mogle prezreti i pokvariti se ranije nego što bi trebalo. U redu je čuvati nezrele jagode sa borovnicama, međutim, ako su obe vrste bobičastog voća prezrele, pojedite ih u roku od nekoliko dana.
9. Nektarine i kupus
Nektarine proizvode mnogo etilena, tako da ako ih skladištite zajedno, kupus će se brzo pokvariti. Kupus je bolje čuvati u plastičnoj kesi u frižideru do dve nedelje, dok se nektarine mogu čuvati u činijama ili plastičnim kesama na pultu u kuhinji.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kako se pravi Aperol Spritz: Donosimo recept za omiljeno piće ove sezone
26.07.2024.•
0
Za ovo piće treba vam samo nekoliko sastojaka – Aperol (gorko-slatki liker svetlo narandžaste boje), kocke leda, ohlađeni prosecco, gazirana voda i kriška narandže.
Naučnici: Tvrdnja da umerena upotreba alkohola produžava život je propaganda industrije alkohola
26.07.2024.•
2
Naučnici na kanadskom Univerzitetu Viktorija uporedili su 107 studija o konzumaciji alkohola i otkrili da ta istraživanja ne uzimaju u obzir da ljudi prestaju ili ograničavaju alkohol usled bolesti.
Ova pića konobari ne bi naručili u kafićima
25.07.2024.•
1
Ne tražite piće koje zahteva komplikovanu pripremu ili višekomponentni koktel ako ste u prepunom baru, prenosi Punkufer.hr poruku konobara.
Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba
25.07.2024.•
5
Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.
Dodatak ishrani na bazi pirinča povezan sa smrću 175 ljudi u Japanu
24.07.2024.•
2
U proizvodnji suplementa za holesterol i visok pritisak u Japanu pronađena je toksična kiselina zbog koje je hospitalizovano skoro 500 ljudi, a sumnja se i na 175 smrtnih slučajeva.
Lubenice i dinje: Pune hranjivih materija, ali se nekim ljudima preporučuje da budu oprezni
23.07.2024.•
1
Dolaskom leta police prodavnica i pijace preplavljene su lubenicama i dinjama.
Topla ili ledena kafa: Koja je zdravija?
22.07.2024.•
1
Kako je toplotni talas zahvatio našu zemlju, mnogi od nas odbacuju vruću kafu radi ledene kafe ili hladnog napitka.
FOTO: Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije "regrutovalo" crno mače
22.07.2024.•
1
Crno mače koje je pronađeno u dvorištu Ministarstva spoljnih poslova Litvanije "regrutovano je" u Odeljenje za strateške komunikacije, objavilo je Ministarstvo na mreži X.
Znatno opala prodaja šampanjca
22.07.2024.•
0
Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.
Ovih osam namirnica najčešće uzrokuju trovanje hranom
22.07.2024.•
1
Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), postoji osam namirnica koje predstavljaju najveći rizik za zdravlje.
VIDEO: Da, postoji pravilan način korišćenja slanika i posude sa biberom
22.07.2024.•
1
Slanik i posuda sa biberom su dva predmeta koje verovatno ima svako domaćinstvo.
VIDEO: Sećate li se popularne paste sa fetom i čerijem? Možete je napraviti baš brzo
21.07.2024.•
0
Recept za pastu sa sosom od pečenog feta sira i čeri paradajza bila je glavni kulinarski hit pre tri godine, a sve je počelo s viralnim TikTok snimkom.
Cezar salata "proslavila" 100. rođendan: Ko je osmislio i kako glasi pravi recept?
20.07.2024.•
0
Cezar salata, omiljeno okrepljujuće jelo tokom vrelih letnjih dana, proslavilo je početkom jula 100. rođendan.
Srbija za gastronomski vodič izdvaja 24 miliona dinara
17.07.2024.•
2
Izdavanje najnovijeg internacionalnog gastronomskog vodiča Srbije, "Gault & Millau", koštaće 24 miliona dinara.
Tinejdžeri u Japanu završili u bolnici nakon što su jeli čips s jednom od najljućih papričica
17.07.2024.•
0
Četrnaest japanskih srednjoškolaca prebačeno je juče u bolnicu nakon što su pojeli "super začinjen" čips, javljaju lokalni mediji.
VIDEO: Letnji slatkiš od lubenice koji sjajno izgleda, a lako se pravi
16.07.2024.•
1
Tiktok je prepun odličnih ideja za letnje poslastice, a izdvajamo jednu takvu koja, osim što odlično izgleda, sigurno je i jako ukusna.
VIDEO: Na roštilju možete peći i voće - evo koje je najbolje za to
14.07.2024.•
0
Leto je sezona mnogima omiljenog voća poput lubenica, bresaka, kajsija, dinja, smokava, krušaka, trešanja i bobičastog voća.
Povrće koje može biti štetno ako se jede u prevelikim količinama
11.07.2024.•
0
Povrće važi za jednu od najzdravijih namirnica, a oni koji vode računa o zdravoj ishrani konzumiraju ga svakodnevno.
Singapur odobrio konzumaciju 16 vrsta insekata
10.07.2024.•
2
Singapur je odobrio konzumaciju 16 insekata, uključujući skakavce i cvrčke, proširujući svoju međunarodno poznatu kuhinju.
Cene kafe će nastaviti da rastu
10.07.2024.•
1
Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.
Cene čaja u Indiji znatno porasle zbog smanjenog roda
09.07.2024.•
1
Cene čaja u Indiji snažno su porasle i verovatno će se zadržati na visokom nivou zbog toplotnih talasa i poplava na vrhuncu sezone berbe u ključnim proizvodnim regijama.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar