Namirnice koje nikada ne bi trebalo da držite zajedno

Iako su pojedini parovi voća povrća gotovo neizbežni kada je ishrana u pitanju, njih ipak ne bi trebalo da čuvate na istom mestu.
Namirnice koje nikada ne bi trebalo da držite zajedno
Foto: Pixabay
Neke namirnice emituju etilen, gas zbog kog drugi proizvodi prerano sazrevaju. To može izazvati i truljenje, pa bi trebalo da izbegavate da ih skladištite zajedno.
1. Jabuke i šargarepe
Jabuke proizvode mnogo etilena, zbog čega morate biti oprezni kada ih skladištite sa drugom hranom. Posebno ne stavljajte jabuke pored šargarepe. U suprotnom, šargarepa će dobiti gorak ukus nakon samo dve nedelje.
 
2. Krastavci i paradajz
 
Krastavci su veoma osetljivi na etilen. Bolje je ne čuvati ih sa paradajzom, iako su savršen par u salati. Krastavci će početi da žute ranije nego što bi trebalo. Bolje je da krastavce čuvate u frižideru, a paradajz na pultu u kuhinji.
 
3. Luk i krompir
 
Luk brzo upija vlagu, a trebalo bi da ostane suv, dok krompir ispušta previše vlage, tako da ne mogu da koegzistiraju. Vremenom, krompir će početi da klija, a na luku će se pojaviti zeleni izdanci.
 
4. Banane i avokado
 
Ako je vaš avokado prezreo, držite ga dalje od banana. Međutim, ako želite da brže sazri, onda nezreli avokado bezbedno možete staviti u papirnu kesu i čuvati pored banana.
 
5. Breskve i banane
 
Zrele breskve bi trebalo da se drže dalje od banana jer će sav etilen koji banane ispuštaju prouzrokovati da breskve sazrevaju brže nego inače. Što je banana zrelija, više gasa će se osloboditi.
 
6. Patlidžani i dinje
 
Dinje mogu učiniti da se patlidžani brže pokvare. Zato pazite da ih ne čuvate jedne pored drugih. Takođe, ako želite da čuvate patlidžane u frižideru, bolje je da ih držite podalje od bilo kakvog voća.
 
7. Grožđe i mango
 
Grožđe je veoma "krhko i delikatno" kada je u pitanju skladištenje. Ne toleriše drugo voće ili povrće u blizini. Mango ispušta previše etilena i proces sazrevanja i truljenja se dešava brže. Osim toga, povrće jakog mirisa je užasan saputnik grožđu jer ono lako upija mirise.
 
8. Borovnice i jagode
 
Borovnice su klimakterične (nastavljaju da sazrevaju i nakon branja i emituju etilen), a jagode nisu klimakterične. Ako ih skladištite zajedno, jagode bi mogle prezreti i pokvariti se ranije nego što bi trebalo. U redu je čuvati nezrele jagode sa borovnicama, međutim, ako su obe vrste bobičastog voća prezrele, pojedite ih u roku od nekoliko dana.
 
9. Nektarine i kupus
 
Nektarine proizvode mnogo etilena, tako da ako ih skladištite zajedno, kupus će se brzo pokvariti. Kupus je bolje čuvati u plastičnoj kesi u frižideru do dve nedelje, dok se nektarine mogu čuvati u činijama ili plastičnim kesama na pultu u kuhinji.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Prva berba svemirskog grožđa 2023. godine

​Kaberne i merlo sa sadnica koje su provele više od godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici biće pretvoren u eksperimentalno vino, a prva berba zakazana je za narednu godinu.

Bure viskija prodato za 16 miliona funti

Bačva retkog škotskog viskija prodata je za 16 miliona funti privatnom kolekcionaru u Aziji, čime je oboren prethodni svetski rekord od milion funti koji je postavljen pre samo nekoliko meseci.