
Namirnice koje nikada ne bi trebalo da držite zajedno
Iako su pojedini parovi voća povrća gotovo neizbežni kada je ishrana u pitanju, njih ipak ne bi trebalo da čuvate na istom mestu.

Foto: Pixabay
Neke namirnice emituju etilen, gas zbog kog drugi proizvodi prerano sazrevaju. To može izazvati i truljenje, pa bi trebalo da izbegavate da ih skladištite zajedno.
1. Jabuke i šargarepe
Jabuke proizvode mnogo etilena, zbog čega morate biti oprezni kada ih skladištite sa drugom hranom. Posebno ne stavljajte jabuke pored šargarepe. U suprotnom, šargarepa će dobiti gorak ukus nakon samo dve nedelje.
2. Krastavci i paradajz
Krastavci su veoma osetljivi na etilen. Bolje je ne čuvati ih sa paradajzom, iako su savršen par u salati. Krastavci će početi da žute ranije nego što bi trebalo. Bolje je da krastavce čuvate u frižideru, a paradajz na pultu u kuhinji.
3. Luk i krompir
Luk brzo upija vlagu, a trebalo bi da ostane suv, dok krompir ispušta previše vlage, tako da ne mogu da koegzistiraju. Vremenom, krompir će početi da klija, a na luku će se pojaviti zeleni izdanci.
4. Banane i avokado
Ako je vaš avokado prezreo, držite ga dalje od banana. Međutim, ako želite da brže sazri, onda nezreli avokado bezbedno možete staviti u papirnu kesu i čuvati pored banana.
5. Breskve i banane
Zrele breskve bi trebalo da se drže dalje od banana jer će sav etilen koji banane ispuštaju prouzrokovati da breskve sazrevaju brže nego inače. Što je banana zrelija, više gasa će se osloboditi.
6. Patlidžani i dinje
Dinje mogu učiniti da se patlidžani brže pokvare. Zato pazite da ih ne čuvate jedne pored drugih. Takođe, ako želite da čuvate patlidžane u frižideru, bolje je da ih držite podalje od bilo kakvog voća.
7. Grožđe i mango
Grožđe je veoma "krhko i delikatno" kada je u pitanju skladištenje. Ne toleriše drugo voće ili povrće u blizini. Mango ispušta previše etilena i proces sazrevanja i truljenja se dešava brže. Osim toga, povrće jakog mirisa je užasan saputnik grožđu jer ono lako upija mirise.
8. Borovnice i jagode
Borovnice su klimakterične (nastavljaju da sazrevaju i nakon branja i emituju etilen), a jagode nisu klimakterične. Ako ih skladištite zajedno, jagode bi mogle prezreti i pokvariti se ranije nego što bi trebalo. U redu je čuvati nezrele jagode sa borovnicama, međutim, ako su obe vrste bobičastog voća prezrele, pojedite ih u roku od nekoliko dana.
9. Nektarine i kupus
Nektarine proizvode mnogo etilena, tako da ako ih skladištite zajedno, kupus će se brzo pokvariti. Kupus je bolje čuvati u plastičnoj kesi u frižideru do dve nedelje, dok se nektarine mogu čuvati u činijama ili plastičnim kesama na pultu u kuhinji.
Podrži 021
021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Malo drugačija pasta za kremasti obrok: Sa spanaćem i pančetom
25.03.2023.•
0
Za sve ljubitelje testenine danas predlažemo kremasti obrok.
Zbog čega jaja iz Srbije i dalje ne mogu na tržište EU?
22.03.2023.•
2
Srbija i dalje ne može da izvozi kokošija jaja u EU, niti da prevozi preko te teritorije u treće zemlje.
VIDEO: Lak gulaš prema receptu Entonija Bordejna
21.03.2023.•
2
Entoni Bordejn bio je nadareni kuvar, pripovedač i pisac koji je gotovo dve decenije širom sveta vodio gledaoce kroz uzbudljiva istraživanja raznih kultura i kuhinja.
Roditelji, ovo su neke greške koje pravite kada je u pitanju ishrana deteta
20.03.2023.•
0
Briga o detetu podrazumeva i vođenje računa o njegovoj ishrani, a nutricionistkinja Prija Tiu podelila je nekoliko grešaka koje roditelji često prave.
Povrće koje nikako ne treba jesti sirovo
19.03.2023.•
3
Sirovo povrće i voće često je najbolji način za unos hranjivih materija, vitamina i minerala u organizam, jer mu se termičkom obradom gube blagotvorni efekti na naše zdravlje.
Ideja za sutrašnji ručak: Njoke sa paradajzom i sirom
17.03.2023.•
1
Ovo ukusno jelo pravi se u rerni, a preporučujemo da ga poslužite toplo.
Kako da odaberete pivo koje vam odgovara
17.03.2023.•
0
Stručnjaci objašnjavaju na šta treba obratiti pažnju kada tražite najzdravije pivo.
VIDEO: Egzotično jelo meksičke kuhinje - kavijar od larvi mrava
16.03.2023.•
0
Ako ste zainteresovani za otkrivanje jedinstvenih ukusa iz celog sveta, eskamoles bi moglo biti jelo koje će pobuditi vašu znatiželju.
Uklapa se u svaki obrok, lako se priprema: Svi razlozi zašto treba da jedete pirinač
15.03.2023.•
0
Vrsta pirinča je veoma mnogo, a ova raznovrsna hrana jedno je od ključnih jela na svačijem meniju.
Pet namirnica koje najčešće uzrokuju trovanje hranom
15.03.2023.•
0
Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naveo je kojih pet namirnica najčešće uzrokuje trovanje hranom.
Popularni topli i hladni napici koji mogu povisiti krvni pritisak
14.03.2023.•
0
Krvni pritisak iznad 140/90 mmHg izlaže nas povećanom riziku od ozbiljnih zdravstvenih posledica, poput srčanog ili moždanog udara.
Ispijanje vode sa limunom: Pored brojnih prednosti, nosi i neke negativne efekte
13.03.2023.•
2
Ispijanje vode s limunom često se preporučuje kao čarobni lek za mršanje ili napitak koji održava zdravlje organizma.
Kremasta supa od đumbira i šargarepe: Ukusan način da se zagrejete tokom hladnih dana
12.03.2023.•
2
Ukoliko ste ljubitelj kremastih čorba, supa i potaža, ovo je recept koji obavezno treba da probate - krem supa od đumbira i šargarepe.
Ideja za slatki nedeljni doručak: Američke palačinke
11.03.2023.•
0
Nedelja je dan kada sebi možemo da dozvolimo male prestupe u dijeti.
Brz i ukusan recept za vikend dezert: Kakao kocke sa vanilom i kokosom
10.03.2023.•
2
Za ovaj ukusan, jednostavan kolač, poznat kao brownie, nije vam potrebno puno vremena.
Uhapšeni zbog "suši terorizma" u restoranima - pili iz zajedničke flaše soja sosa
09.03.2023.•
3
U Japanu su uhapšene tri osobe zbog namernog nemarnog ponašanja u suši restoranima, objavio je danas Gardijan.
VIDEO: Nemački poslastičar nudi sladoled od cvrčaka sa prelivom od - cvrčaka
09.03.2023.•
0
Tomas Mikolino, vlasnik poslastičarnice u Rotenburgu na Nekaru u Nemačkoj, ove sezone ponudiće kupcima novi ukus sladoleda.
Umesto kafe: Šest neobičnih jutarnjih napitaka iz različitih delova sveta
09.03.2023.•
1
Iako su kafa i čaj možda najpopularnije opcije, postoji mnogo toplih napitaka koji se širom sveta piju za doručak i koje vredi istražiti.
Recept dana: Kad se projice pretvore u kuglof
08.03.2023.•
0
Dolaze vam iznenadni gosti, a ne znate šta da spremite kao posluženje?
Živela brzina: Taljatele sa čerijem u belom sosu
07.03.2023.•
1
Često tokom radne nedelje nemamo mnogo vremena da se posvetimo kuhinji, pa nam dobro dođu "brzi recepti".
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar