
Namirnice koje nikada ne bi trebalo da držite zajedno
Iako su pojedini parovi voća povrća gotovo neizbežni kada je ishrana u pitanju, njih ipak ne bi trebalo da čuvate na istom mestu.

Foto: Pixabay
Neke namirnice emituju etilen, gas zbog kog drugi proizvodi prerano sazrevaju. To može izazvati i truljenje, pa bi trebalo da izbegavate da ih skladištite zajedno.
1. Jabuke i šargarepe
Jabuke proizvode mnogo etilena, zbog čega morate biti oprezni kada ih skladištite sa drugom hranom. Posebno ne stavljajte jabuke pored šargarepe. U suprotnom, šargarepa će dobiti gorak ukus nakon samo dve nedelje.
2. Krastavci i paradajz
Krastavci su veoma osetljivi na etilen. Bolje je ne čuvati ih sa paradajzom, iako su savršen par u salati. Krastavci će početi da žute ranije nego što bi trebalo. Bolje je da krastavce čuvate u frižideru, a paradajz na pultu u kuhinji.
3. Luk i krompir
Luk brzo upija vlagu, a trebalo bi da ostane suv, dok krompir ispušta previše vlage, tako da ne mogu da koegzistiraju. Vremenom, krompir će početi da klija, a na luku će se pojaviti zeleni izdanci.
4. Banane i avokado
Ako je vaš avokado prezreo, držite ga dalje od banana. Međutim, ako želite da brže sazri, onda nezreli avokado bezbedno možete staviti u papirnu kesu i čuvati pored banana.
5. Breskve i banane
Zrele breskve bi trebalo da se drže dalje od banana jer će sav etilen koji banane ispuštaju prouzrokovati da breskve sazrevaju brže nego inače. Što je banana zrelija, više gasa će se osloboditi.
6. Patlidžani i dinje
Dinje mogu učiniti da se patlidžani brže pokvare. Zato pazite da ih ne čuvate jedne pored drugih. Takođe, ako želite da čuvate patlidžane u frižideru, bolje je da ih držite podalje od bilo kakvog voća.
7. Grožđe i mango
Grožđe je veoma "krhko i delikatno" kada je u pitanju skladištenje. Ne toleriše drugo voće ili povrće u blizini. Mango ispušta previše etilena i proces sazrevanja i truljenja se dešava brže. Osim toga, povrće jakog mirisa je užasan saputnik grožđu jer ono lako upija mirise.
8. Borovnice i jagode
Borovnice su klimakterične (nastavljaju da sazrevaju i nakon branja i emituju etilen), a jagode nisu klimakterične. Ako ih skladištite zajedno, jagode bi mogle prezreti i pokvariti se ranije nego što bi trebalo. U redu je čuvati nezrele jagode sa borovnicama, međutim, ako su obe vrste bobičastog voća prezrele, pojedite ih u roku od nekoliko dana.
9. Nektarine i kupus
Nektarine proizvode mnogo etilena, tako da ako ih skladištite zajedno, kupus će se brzo pokvariti. Kupus je bolje čuvati u plastičnoj kesi u frižideru do dve nedelje, dok se nektarine mogu čuvati u činijama ili plastičnim kesama na pultu u kuhinji.
Podrži 021
021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Slovenija pred sudom EU: Italija je tuži zbog balzamiko sirćeta
11.08.2022.•
1
Italijanska vlada pokreće prekršajni postupak protiv Slovenije u pokušaju odbrane autentičnosti svog balzamiko sirćeta koje je geografski zaštićeno.
Jedno voće bi trebalo da jedete svaki dan
11.08.2022.•
1
Banane kao izvor vitamina i nutrijenata imaju pozitivno dejstvo na zdravlje pa stručnjaci savetuju konzumiranje jedne do tri banane dnevno.
Podsetimo se "teškog" poslaničkog života: U Skupštini espreso 14 dinara, pljeskavica 203...
08.08.2022.•
12
Opšte je poznato da su cene u restoranu Skupštine Srbije drastično niže u odnosu na većinu ugostiteljskih objekata u Beogradu, ali i celoj Srbiji.
Recept za vrućine: Ovih pet namirnica vraćaju hidrataciju
06.08.2022.•
1
Visoke temperature u letnjem periodu koliko god nekome prijaju, teraju organizam na znojenje i gubitak tečnosti, koja svakako mora biti nadoknađena.
Kečap, senf ili majonez: Kako utiču na vaše zdravlje
04.08.2022.•
1
Premazi mogu imati povoljno dejstvo na fizičko i mentalno zdravlje.
Čizburger u Mekdonaldsu poskupeo prvi put posle 14 godina
30.07.2022.•
3
Lanac brze hrane Mekdonalds podigao je cenu svog čizburgera prvi put posle 14 godina, piše BBC.
VIDEO: Najskuplje voće na svetu košta više od automobila
24.07.2022.•
1
Pre nekoliko godina u malom japanskom gradu po imenu Saporo na aukciji je prodata jubari dinja.
Šta jesti na visokim temperaturama: Ove namirnice sadrže najviše vode
22.07.2022.•
1
Namirnice koje sadrže veliku količinu vode odlično su rešenje za letnje dane kada je veoma bitno da je organizam hidriran.
FOTO: Srpska mućkalica i paprikaš osvajaju tržište Japana
21.07.2022.•
5
Srpski paprikaš, kao gotovo jelo pojavio se na japanskom tržištu, pola godine nakon što je kompanija Macubara Fud koja ga prodaje, prvo Japancima ponudila srpsku mućkalicu.
Biljne alternative mesu u Srbiji tek postaju popularne
19.07.2022.•
1
Sve popularniji trend u Evropskoj uniji jeste tzv. fleksitarijanstvo, koje podrazumeva da njegovi pripadnici "ne moraju" da se odriču mesa, već da u svojoj ishrani koriste "meso biljnog porekla".
Kolektivna tužba protiv Marsa zbog toksina u bombonama
18.07.2022.•
1
Protiv američkog prehrambenog diva, kompanije Mars, podneta je kolektivna tužba.
Nemačkoj pivnici nedostaje ulje za prženje šnicli, rešenje - mušterije mogu pivo da plate uljem
17.07.2022.•
3
Pivnica Gisinger u Minhenu pronašla je novi način da prevaziđe nestašicu jestivog ulja u Evropi.
Sud pravde EU "prelomio": Atina pobedila u borbi za feta sir
16.07.2022.•
4
Grčka je ostvarila pobedu u borbi da zaštiti naziv svog "feta" sira, pošto je Sud pravde ukorio Dansku jer nije onemogućila lokalne kompanije da koriste to ime za prodaju van Evropske unije.
VIDEO: U ovoj banci kredit možete otplatiti parmezanom
14.07.2022.•
0
Italijanska banka "Credito Emiliano" na prvi pogled izgleda kao sasvim obična i normalna banka.
VIDEO: Napravili burger s ukusom ljudskog mesa, reklama za njega dobila nagradu
12.07.2022.•
10
Švedski startap "Oumph!" napravio je burger za koji tvrde da ima ukus ljudskog mesa, a kampanja za burger nagrađena je na marketinškom festivalu u Kanu.
Prva berba svemirskog grožđa 2023. godine
10.07.2022.•
0
Kaberne i merlo sa sadnica koje su provele više od godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici biće pretvoren u eksperimentalno vino, a prva berba zakazana je za narednu godinu.
Bure viskija prodato za 16 miliona funti
10.07.2022.•
2
Bačva retkog škotskog viskija prodata je za 16 miliona funti privatnom kolekcionaru u Aziji, čime je oboren prethodni svetski rekord od milion funti koji je postavljen pre samo nekoliko meseci.
VIDEO: Šire se snimci sladoleda koji se ne topi, ljudi se pitaju od čega je napravljen
10.07.2022.•
0
Kinezi su napravili sladoled koji nema svoju osnovnu karakteristiku - ne topi se, a njihov proizvod izazvao je brojne reakcije na internetu.
Svakodnevno jedemo crve, grinje, žiške i jaja od muve, a da to ne znamo
10.07.2022.•
0
Od smrznutog spanaća do paradajza, od soka od pomorandže do pečuraka, hranu je toliko teško proizvesti bez insekata da su i regulatori digli ruke od pokušaja.
Voće i povrće koje bi vas moglo otrovati
10.07.2022.•
0
Unutar bodljikave spoljašnjosti ličija ili azijske trešnje krije se egzotična i ukusna poslastica. I teško je odoleti samo jednoj.
Nema bacanja hrane: Švajcarski restoran kažnjava goste koji ne pojedu sve
05.07.2022.•
3
Kako bi sprečio bacanje hrane, indijski restoran "Casanova" u Badenu, kantonu na severu Švajcarske, odlučio je da naplaćuje simboličnu kaznu od pet franaka svim gostima koji ne pojedu sve sa tanjira.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar