VIDEO: Egzotično jelo meksičke kuhinje - kavijar od larvi mrava

Ako ste zainteresovani za otkrivanje jedinstvenih ukusa iz celog sveta, eskamoles bi moglo biti jelo koje će pobuditi vašu znatiželju.
Ova tradicionalna meksička poslastica, poznata i kao meksički ili mravlji kavijar, priprema se od larvi mrava i ima jedinstvenu teksturu i ukus.
Šta je eskamoles?
Eskamoles su jestive larve i lutke mrava vrste Liometopum apiculatum i L. occidentale var. luctuosum. Ovi mravi se najčešće mogu pronaći u Meksiku, a vekovima ih jede domorodačko stanovništvo. 
 
Eskamoles ima meku, delikatnu teksturu i orašasto, puterasti ukus koji se često poredi sa svežim sirom i pinjolima.
 
Prikupljanje escamolesa
 
Eskamoles se obično prikupljaju u kasnu zimu ili rano proleće, kada se mravi tek izlegu. Staništa se iskopavaju jednostavnim tradicionalnim metodama, tako da se oko sedamdeset odsto larvi prikupi pomoću sita, a ostatak vrati nazad u gnezdo, što pomaže da se osigura kontinuirani opstanak mrava.
 
 
Priprema
 
Larve i lutke se obično prže s maslacem, lukom i čili papričicama kako bi se poboljšao njihov ukus. Takođe se mogu koristiti kao nadev za takose ili kesadilje ili poslužiti kao prilog uz razna jela. Neki kuvari preporučuju sparivanje eskamolesa s tekilom ili meskalom kako bi nadopunili njihov jedinstveni ukus.
 
Nutritivne prednosti
 
Eskamoles su iznenađujuće bogati hranjivim materijama i ponekad se nazivaju superhranom. Bogati su belančevinama i sadrže esencijalne aminokiseline, kao kalcijum, gvožđe i druge minerale, a sadrže vrlo malo masti i ugljenih hidrata.
 
 
Kulturni značaj
 
Eskamoles imaju dugu istoriju u meksičkoj kuhinji i mnogi ih smatraju delikatesom. Često se poslužuju za vreme posebnih prigoda i proslava, poput venčanja i festivala, i smatraju se simbolom autohtone meksičke kulture i tradicije.
 
Konzumacija eskamolesa se takođe može smatrati načinom povezivanja s prirodnim svetom, a održivi način žetve promoviše etičke prakse koje pomažu u zaštiti bioraznolikosti meksičkih ekosistema.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.