Ministarstvo poljoprivrede: Breskve sa pesticidom biće uništene, prijave protiv odgovornih

Nakon detaljnih analiza fitosanitarne inspekcije utvrđeno je prisustvo hlorpirifosa u breskvama koje je trebalo da budu izvezene u Hrvatsku, a koje su vraćene sa granice.
 Ministarstvo poljoprivrede: Breskve sa pesticidom biće uništene, prijave protiv odgovornih
Foto: Pixabay
To je u petak saopštila Uprava za zaštitu bilja.
"Pošiljka proizvođača PG Vitomira Stojanovića iz Vodnja, koju je izvozio Prolux-univerzal iz Beograda biće uništena na bezbedan način", objavljeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede.
Navodi se da će "izvoznik odgovarati u skladu sa zakonom, pokretanjem privrednog prestupa kod nadležnog suda, dok će prekršajnom prijavom odgovarati proizvođač, lice koje je breskve proizvelo i tom prilikom koristilo pomenuti pesticid".
 
"Dalji postupak podrazumeva da se utvrdi na koji način je proizvođač došao do ovog preparata i koristio ga u zasadu breskve, na čemu fitosanitarna inspekcija u ovom momentu intenzivno radi", stoji u saopštenju. 
  • Ja sam Radov

    19.08.2023 14:29
    Ovo sa Hrvatskom oko odbijanja uvoza vocs is Srbije,verovatno i drugih drzava je u interesu zastite domacih proizvodjava.Hrvatska vlada ima broblem kod stanovnistva cije su zarade u velikom odnosu.Primorci zaadjuju na turizmu,a domacem seljaku treba zastita od strane konkurencije,dabi kolko tolko izjednacili njihov godisnji budzet.Primer: ovih dana turisti se zale na skupocu hrane na moru.Razlog zastite i skupoce ide kao preventiva za sprecavanje stanovnistva da bezi sa sela u EU.Srpske populacije 85% u poljoprivredi vise nema i hrvatska se suocava da je proterala samu sebe,jer se i hrvatski krajevi prazne,Slavonija Unutrasnjost Istre,Zagorje.
  • Svašta

    19.08.2023 11:58
    Svašta
    Pa ministarka nije stručna ona nema veze sa poljoprivredom. Ona je bankarka! Ministar poljopriv.mora biti jedan mladi agilni stručnjak sa Poljopr.fakul.koji će da uvede red u poljopriv. A pregledajte subvencije. Dobili ih dunsteri preko veze, kao i iz Minist.za rad i socijalna pitanja. Od 30000 € do njega dođe 10000 a ostalo podele učesnici u korupciji. Čitajte "Krik". Sve će vam biti jasno.
  • Ssy

    19.08.2023 07:10
    Treba izvozizi što više
    A šta je sa ostalim poljoprivrednim proizvodima koje niko ne kontroliše? Ako ih ne kupe, Hrvati ne mogu da nas obaveste da su štetni po zdravlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba

Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.

Znatno opala prodaja šampanjca

Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.

Cene kafe će nastaviti da rastu

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.