Ovo je jedan od najzdravijih začina na svetu

Origano je biljka bogata hranljivim i lekovitim sastojcima, koja nam može dati mnogo više od dobrog ukusa pice.
Ovo je jedan od najzdravijih začina na svetu
Foto: pixabay
Origano je začin, poznat i kao divlji majoran, potiče iz južne Evrope, ali raste i u Aziji, Severnoj Americi i Africi.
 
On je poznat po svojim pozitivnim efektima na probavni sistem. Pomaže u ublažavanju bolova u stomaku, lošeg varenja, dijareje i gastritisa, prenosi 24 sata.hr.
Aktivna jedinjenja u origanu stimulišu proizvodnju žuči, koja pomaže u varenju masti i poboljšava celokupno varenje.
 
Origano sadrži moćna antimikrobna jedinjenja kao što su karvakrol i timol, koji pomažu u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica.
Ova svojstva čine origano efikasnom biljkom za prevenciju i lečenje infekcija, uključujući infekcije respiratornog i digestivnog trakta.
 
Origano je bogat antioksidansima, uključujući polifenole i flavonoide, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u telu.
 
Antioksidansi igraju ključnu ulogu u zaštiti ćelija od oštećenja, smanjenju upale i prevenciji hroničnih bolesti.
 
Redovna konzumacija origana može pomoći u jačanju imunološkog sistema.
 
Njegova antimikrobna i antiinflamatorna svojstva pomažu telu da se bori protiv infekcija i bolesti, dok hranljive materije poput vitamina C i A podržavaju imunološku funkciju.
 
Origano se tradicionalno koristi za ublažavanje simptoma respiratornih bolesti. Pomaže u smanjenju kašlja, olakšava iskašljavanje i smiruje upale respiratornog trakta.
Čaj od origana ili inhalacija sa uljem origana mogu biti korisni za osobe sa prehladom, bronhitisom ili sinusitisom.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi