Ovo voće je najzdravije, kažu naučnici

Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.
Ovo voće je najzdravije, kažu naučnici
Foto: Pixabay
Među vrstama koje se najčešće nalaze na  meniju su jabuke i banane, zahvaljujući svom prijatnom ukusu i hranljivosti. 
 
Ipak, naučno istraživanje sprovedeno na jednom američkom univerzitetu ukazuje na to da se među brojnim vrstama voća može izdvojiti i jedno koje je naročito bogato korisnim sastojcima i donosi dodatne benefite za zdravlje, piše Index.hr.
Koje voće je najzdravije?
 
Iako banane sadrže mnogo šećera, poslednjih godina često se ističu kao vrlo zdravo voće zbog visokog sadržaja kalijuma, magnezijuma, vlakana, vitamina C i vitamina B6. 
 
Međutim, sada su dobile ozbiljnu konkurenciju, i to u vidu jednog od najvažnijih plodova mediteranske ishrane – limuna, posebno onog sorte sicilijana koja dolazi iz Italije, piše Index.hr.
Istraživanje sa Univerziteta Vilijam Paterson pokazalo je da sicilijanski limun sadrži visoko koncentrisane hranljive materije, posebno vitamin C i antioksidante poput flavonoida.
 
Grčki portal iefimerida.gr opisuje njegove prednosti na sledeći način: 
 
"Njegova konzumacija jača imuni sistem, poboljšava apsorpciju gvožđa i podstiče zdravo varenje. Istovremeno, njegova antiinflamatorna svojstva su povezana sa prevencijom bolesti srca i krvnih sudova, dok njegovi antioksidansi neutrališu slobodne radikale, glavne krivce za starenje ćelija".
Sicilijanski limun je najpoznatiji po svom kiselom ukusu, ali upravo ta kiselost ga čini tako blagotvornim. 
 
Istraživači objašnjavaju: "Visoki sadržaj vitamina C odgovoran je za njegov intenzivan ukus, ali i za snažno jačanje odbrambenih snaga organizma".
 
Tako uz banane, jabuke, pomorandže i drugo voće iz mediteranske kuhinje, limun sve više zauzima značajno mesto, zahvaljujući brojnim zdravstvenim blagodetima, što potvrđuju i pomenuto američko istraživanje.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Teme

voće
  • Грга

    06.06.2025 13:15
    Грга
    За мене је шљива јабука купина и боровница закон. То рађа на нашем поднебљу и у опште неробујем јужном воћу нити имам потребу за њиме.
  • Piskaralo

    06.06.2025 11:24
    Najbitnija stavka je antioksidativna vrednost ORAC koju limun ima 1500
    Acai bobice - 102,700
    Aronija (chokeberry) - 16,062
    Crne ribizle - 7,960
    Borovnice - 4,669
    Kupine - 5,905
    Jagode - 4,302
    Cranberry (brusnica) - 8,983
    Šipak - 4,490
    Višnje - 4,200
    Maline - 4,882
  • Nosferatu

    05.06.2025 22:47
    Banane, ponovo? Jak je lobi! Banane su, ljudi, 98% skrob. Nemaju nista sto drugo voce i povrce nema vise. To sto vam se slatko pa skrobasto DOPADA, ne znaci i da je ZDRAVO.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi