Uvozno voće često izgleda savršeno - evo zašto je to tako

Sigurno ste na pijaci ili u prodavnici videli razliku između domaćeg i uvoznog voća - ono iz uvoza često je veće, lepše, sjajnije i "kao s reklame".
Uvozno voće često izgleda savršeno - evo zašto je to tako
Foto: Pixabay (ilustracija)
Međutim, kad ga zagrizete, ukus i tekstura ponekad razočaraju. 
 
Evo o čemu se zapravo radi i zašto je uvezeno voće (spolja) "savršeno".
1. Uvozni plodovi biraju se po izgledu - ne po ukusu
 
Voće koje se izvozi mora da preživi dug transport, skladištenje i boravak na policama prodavnica. Zato se biraju plodovi koji su:
 
- tvrđi (manje kvarljivi)
- otporniji na oštećenja
- vizuelno savršeni - jer "potrošači kupuju očima"
 
S druge strane, ukus je često u drugom planu - što i objašnjava zašto su mnoge savršene jabuke ili breskve iz uvoza bezukusne, suve ili previše "plastične".
2. Industrijski uzgoj koristi sorte koje izgledaju bolje
 
Mnoge velike farme koriste sorte koje su genetski selektovane da rastu u pravilnom obliku, da sazrevaju istovremeno i da izdrže manipulaciju mašinama. Takve sorte možda bolje izgledaju, ali nemaju nužno bolji ukus. Zapravo, često su "prazne" iznutra.
 
3. Domaće voće nije uniformno - ali je zato zrelo
 
Domaće voće s pijace često je nepravilnog oblika, s pokojom mrljom, pegicom ili čak rupicom od crva - i to je zapravo dobra stvar. Takvi plodovi obično su dozreli na stablu, a ne ubrani prerano i dozrevali u skladištu, piše Index.hr.
 
Ako, na primer, trešnja ima crve, to je znak da nije prskana pesticidima. 
4. Uvozno voće se često vozi nezrelo - i dozreva veštački
 
Mango, banane, pa čak i paradajz često se beru dok su još zeleni, kako bi mogli da izdrže prevoz brodom ili kamionom. Dozrevaju kasnije - u skladištima, često uz pomoć etilena (gasa koji podstiče sazrevanje). Takvi plodovi nikad nemaju pun ukus kao oni koji su sazreli prirodno.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi

Pirinač postaje sve otrovniji

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).