Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Foto: Pixabay
Lista je sastavljena na osnovu više od 6.000 ocena, od kojih je 3.555 sistem prepoznao kao relevantne i nepristrasne.
Ova ocenjivanja nisu imala za cilj da uvrede lokalnu kulturu ishrane, kako navode sa sajta, već da posluže kao podsticaj za istraživanje, unapređenje i promociju autentičnih recepata u globalnom kulinarskom prostoru.
Ipak, pojedina jela koja su se našla na listi iznenadila su mnoge, jer su deo svakodnevne ishrane i često se poslužuju u domaćinstvima i restoranima.
Evo kako izgleda lista najlošije ocenjenih srpskih jela:
1. Prebranac - Ocena: 3,3 od 5
Tradicija pasulja zapečenog u rerni sa lukom i začinima nije naišla na široko odobravanje. Kritike kažu da jelo često bude suvo, prepečeno ili jednolično u ukusu.
2. Jaja punjena majonezom - Ocena: 3,3 od 5
Klasično slavsko predelo ocenjeno je kao kulinarski jednostavno i teško za stomak, uz komentare da deluje zastarelo i bez maštovitosti.
3. Sutlijaš - Ocena: 3,4 od 5
Desert od pirinča kuvanog u mleku deli publiku - dok ga jedni doživljavaju nostalgično, drugi ga opisuju kao bezukusan i neprivlačan po teksturi.
4. Riblja čorba - Ocena: 3,4 od 5
Iako popularna u Vojvodini, neki korisnici tvrde da je prezačinjena, intenzivnog mirisa i da su česte riblje kosti prepreka za uživanje.
5. Kačkavalj - Ocena: 3,5 od 5
Polutvrdi kravlji sir koji se koristi i pržen i svež često biva kritikovan kao suv, bez karaktera i nedovoljno izraženog ukusa.
6. Musaka od krompira – Ocena: 3,5 od 5
Ovo domaće jelo ocenjeno je kao masno i teksturalno monotono, bez svežih komponenti koje bi ga osvežile.
7. Salata od crnog luka - Ocena: 3,5 od 5
Jednostavan spoj luka, ulja i sirćeta mnogi smatraju više prilogom nego jelom, dok ga kritičari nazivaju "nepoželjnim zbog intenzivnog ukusa".
8. Kajgana sa kobasicom - Ocena: 3,6 od 5
Doručak koji se lako priprema, ali ocenjen kao masan, težak i bez kulinarske kreativnosti.
9. Bela čorba - Ocena: 3,6 od 5
Supa na bazi pilećeg mesa, pavlake i jaja kritikovana je kao "neodređena" i bez izražene arome, posebno među strancima.
10. Suvo svinjsko pečenje - Ocena: 3,7 od 5
Jedno od nacionalnih jela dobilo je nižu ocenu kada je previše masno, žilavo ili nedovoljno začinjeno - što se često dešava kada nije pravilno pripremljeno.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Finci potrošili milijardu evra na slatkiše
09.11.2025.•
2
Finci su prošle godine potrošili više od milijardu evra na slatkiše i čokoladu, pokazuju podaci "S grupe".
VIDEO: Naskuplji pirinač na svetu - poklanja se da biste nekog impresionirali
09.11.2025.•
0
Pirinač se u Japanu tri hiljade godina smatra svetom namirnicom. Širom ove zemlje se uzgaja više od 300 sorti pirinča dok se stalno razvijaju nove vrste.
Veliki broj ugostitelja ne obeležava hranu sa biljnim uljima
08.11.2025.•
0
Od 1. avgusta do 8. oktobra Uprava za veterinu sprovela je pojačanu kontrolu primene Uredbe o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda koji sadrže palmino ulje, palminu mast ili druga biljna ulja i masti.
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
2
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Komentari 12
smešno
A na listi se kao "jelo" provuklo stvarno sve i svašta- od klot pečenog mesa, koje nikad nije samostalno "jelo" do salate od luka koja opet u današnje doba nije samostalno jelo, jaja sa majonezom koja su klasika u Americi ali se smatraju predjelom, itd.
Tačno se vidi da je članak pisan da namerno izazove raspravu.
Cane kurbla....
ahahaha
kad o necem nemam pojma ja cutim, ima nas raznih!
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar