
Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.

Foto: Pixabay
Prema pisanju Financial timesa, na njujorškoj berzi se kakao ove nedelje trgovao po ceni od oko 6.150 dolara po toni - što je znatno niže u odnosu na decembarski vrhunac kada je cena prelazila 12.000 dolara. U međuvremenu, cene u Londonu, koje su se skoro utrostručile u prvim mesecima prošle godine, sada su niže za oko 58 odsto u poređenju sa vrhuncem iz aprila 2024. kada su dostigle 4.262 dolara, prenosi Biznis.rs.
Analitičari kažu da ovaj pad odražava slabljenje potrošačke tražnje usled visokih cena, kao i očekivanja bolje žetve zahvaljujući povoljnijim vremenskim uslovima i višim otkupnim cenama koje su vlade u zapadnoj Africi garantovale proizvođačima.
Strahovi od nestašice sada su se delimično smirili. Prognoze za žetvu 2025–2026, koja je počela 1. oktobra, ukazuju na višak ponude u odnosu na potražnju, a bolje garantovane cene mogle bi motivisati proizvođače Obale Slonovače i Gane da prodaju svoju robu kroz zvanične kanale umesto da je krijumčare, da više ulažu u agrotehničke mere i sade nove zasade, što bi vremenom moglo povećati proizvodnju.
Kako berza utiče na srpsko tržište?
Sirovine koje Srbija uvozi za konditorsku industriju odnose se na kakao zrno i proizvode koji se od njega dobijaju - kakao masu, kakao maslac i kakao prah. Prema podacima Privredne komore Srbije, u prvih osam meseci ove godine ukupne uvezene količine ovih sirovina u našu zemlju iznosile su 9.950 tona, u vrednosti od 113,5 miliona evra.
"Prosečna cena kakao zrna pala je u odnosu na period od prvih osam meseci 2025. godine, dok su sirovine na bazi kakaoa imale rast. Generalno, svetsko tržište je uvozno zavisno od proizvodnje kakao zrna, jer su podneblja gde se gaji kakao ugrožena velikim klimatskim promenama. Tokom prethodnog perioda cene na svetskom tržištu konstantno variraju i postižu decenijske maksimume", kaže za Biznis.rs savetnik predsednika Privredne komore Srbije Veljko Jovanović.
Prema njegovim rečima, trenutna cena kakao zrna na našem tržištu kreće se oko 1.050 evra po toni i ima pad u odnosu na prosečnu cenu u prošloj godini.
"S obzirom na to da se očekuje berba tokom oktobra i novembra, najavljuju se niže cene na svetskom tržištu. Međutim, imajući u vidu niz faktora koji utiču na cenu gotovog proizvoda, odnosno čokolade, samu cenu je teško predvideti. U svakom slučaju drastični pad cene čokolade se ne očekuje", navodi ovaj sagovornik.
Zemlje iz kojih Srbija uvozi kakao zrno i druge proizvode koji se od njega dobijaju su Obala Slonovače (33,4 odsto), Francuska (20,1 odsto), Nemačka (12), Holandija (9), Peru (5,7), Gana (4,6 odsto).
Prema podacima PKS-a, najviše izvozimo u Severnu Makedoniju (67,3 odsto) i Bosnu i Hercegovinu (19 odsto).
Jovanović ističe da konditorska industrija u Srbiji predstavlja vitalan deo prehrambene industrije, sa dugogodišnjim kvalitetnim snabdevanjem domaćeg tržišta, uz tradicionalno prisustvo na inostranim tržištima.
"Jedan broj kompanija bavi se i proizvodnjom čokolade i proizvoda od kakaoa. Takođe, na našem tržištu posluje i kompanija Barry Callebaut koja se bavi proizvodnjom čokolade kao sirovine i snabdeva naše domaće proizvođače, ali i određen deo proizvodnje izvozi. Prosečno se u Srbiji godišnje proizvode oko 13.000 tona čokolade, dok se proizvoda sličnih čokoladi proizvede i do 20.000 tona", navodi sagovornik Biznis.rs.
Prema njegovim rečima, prosečna godišnja potrošnja čokolade Srbiji se kreće od oko 16.000 do 19.000 tona, sa tendencijom rasta svake godine.
"Izvoz čokolade u ukupnom izvozu konditorske industrije iznosi 12,8 odsto i u 2024. godini količinski smo izvezli 6.407,3 tone u vrednosti od 35,7 miliona evra, Za isti period beleži se pad količinski od 14,5 odsto i vrednosno od 4,5 odsto", kaže Jovanović.
Ceo tekst čitajte OVDE.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
12.10.2025.•
4
Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao.
Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
08.10.2025.•
8
Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
3
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
8
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Drastično skočila cena keksa u Nemačkoj - pa ga niko ne kupuje
22.09.2025.•
3
Od kraja avgusta cene "spekulas" keksa u Nemačkoj su drastično skočile, pa se njihove zalihe na rafovima prodavnica gomilaju.
Cene kafe arabika pale na najniži nivo u poslednjih mesec dana
21.09.2025.•
1
Cene kafe arabika pale su na najniži nivo u poslednjih mesec dana - 3,6 dolara po funti, što je oko osam dolara (6,8 evra) po kilogramu.
Crveno vino može da izazove glavobolju: Ovo bi mogao biti uzrok
19.09.2025.•
0
Crveno vino može izazvati glavobolju, čak i kod osoba koje inače ne reaguju tako na alkohol.
Napravljena lista najboljih srpskih predjela - pogledajte šta je na prvom mestu
18.09.2025.•
11
Portal TasteAtlas napravio je rang listu najpopularnijih predjela u Srbiji.
Šljivovica je predmet naučnog istraživanja Filozofskog fakulteta: Evo šta je cilj projekta
17.09.2025.•
3
Unesko je 2022. godine tradicionalnu proizvodnju rakije proglasio svetskim kulturnim nematerijalnim nasleđem.
Luk ćete ispržiti mnogo brže ako mu dodate jedan sastojak
15.09.2025.•
0
Luk je neizostavan deo mnogih jela, a neki recepti zahtevaju i do 40 minuta prženja ovog povrća.
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
07.09.2025.•
5
Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
10
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
Komentari 1
sale
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar