Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Minut pire: Koliko je zdrav?
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ipak, mnogi se pitaju šta se zapravo krije u njemu i koliko je takva varijanta dobra za zdravlje, piše Index.hr.
Kako se pravi minut pire?
 
Krompir se prvo skuva, zatim usitni, termički obradi i dehidrira - pretvarajući ga u pahuljice ili prah. U industrijskom procesu se često dodaju ulje, so, mlečni sastojci, emulgatori i antioksidansi kojima se obezbeđuje stabilnost i duži rok trajanja proizvoda.
 
Na taj način, ono što dobijete u kesi nije hemija koliko stvarno prerađeni krompir - ali značajno procesiran i često obogaćen dodacima koje obično ne biste koristili kod kuće.
Da li je zdrav?
 
Sa nutritivne tačke gledišta, minut pire ima manje vlakana i vitamina nego sveže skuvani krompir, jer se korisne tvari gube tokom obrade i sušenja. Gotove mešavine često sadrže dodate masti, so, šećer i arome - zbog čega je znatno manje poželjna opcija ako pazite na ishranu 
Ipak, to ne znači da je štetan - povremeno konzumiranje nije problem za većinu ljudi. Glavni problem nastaje kada instant pire postane redovna zamena za pravi, sveže pripremljeni obrok.
 
Instant pire je praktično rešenje kada ste u vremenskom deficitu, ali nije u ukusu ni po nutritivnim vrednostima kao domaći pire. Ako ga povremeno koristite uz sveže jelo i znate šta jedete, nije dramatično loša opcija. Ali za pravi, kvalitetniji obrok - vredno je oljuštiti nekoliko krompira više
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Renato

    14.06.2025 22:48
    Renato
    Stetno 101%! Koristio sam ga vise puta zbog jeftine cene i svaki put sam imao gorusicu kasnije se pojavio zatvor od kojeg sam se lecio skoro pola godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi