Bezbedan analni seks

Svi muškarci i žene moraju da priznaju da su se s vremena na vreme zapitali treba li reći “da” analnom seksu. Neki su pristali, neki ne, ali i jedni i drugi treba da budu svesni posledica koje ovakav vid odnosa može da donese.

Svi muškarci i žene moraju da priznaju da su se s vremena na vreme zapitali treba li reći “da” analnom seksu. Neki su pristali, neki ne, ali i jedni i drugi treba da budu svesni posledica koje ovakav vid odnosa može da donese.

Analni seks spada u grupu najrizičnijih seksualnih odnosa i prema definiciji predstavlja penetraciju muškog polnog organa u analni kanal partnera,muškog ili ženskog.

Ta pojava nije ni najmanje produkt modernog doba, jer se već u ostacima drevnih civilizacija naziru tragovi takozvane “sodomije”.

Praktikovalo se redovno u grčkoj i rimskoj civilizaciji, ali i svuda gde je vredelo očuvati čednost devojke.

Muški polni organ u tom trenutku zahvaljujući sili trenja dostiže više uzbuđenja, što ovaj tip seksa čini naročito privlačnim mlađim osobama.

Međutim, ono što deluje privlačno, nije uvek i bezbedno.

Glavna “prepreka” analnom seksu je činjenica da analnom otvoru nedostaje prirodna lubrikacija kakvu ima vagina, ali i priroda mišića sfinktera koji reguliše pražnjenje creva.

Naime, on je programiran da se opusti samo prilikom izbacivanja izmeta, dok je za analni seks neophodno da u trenutku prodiranja bude opušten.

Dr Saša Perić, internista i gastroenterolog u klinici “Belmedik” objašnjava kakve sve komplikacije se mogu dogoditi tokom analnog seksa.

„Analni sfinkter, mišić koji se nalazi u čmaru previđen je da se opusti samo u određenim situacijama. Postojanje drugih uslova, odnosno pojave analnog seksa dolazi do nedovoljnog opuštanja tog mišića i dolazi do oštećenja površnih slojeva kože i može doći do oštećenja sfinktera“, objašanjava dr Perić.

On dodaje da je glavna posledica toga krvarenje koje je ujedno i glavni razlog učestalog prenošenja polnih bolesti kod osoba koje praktikuju analni seks.

Pri tom, analni seks upražnjavaju podjednako osobe oba pola i onda tako tokom analnog seksa koriste i razne predmete.

Vrlo često dolazi do pojave da se ti predmeti zaglave u rektumu.

Razlog nebezbednosti su krvarenje, pucanje sluzokoze u analnom prstenu koji mogu uzrokovati i bolnost i krvarenje.

Međutim, prema rečima dr Miroslava Đorđevića, urologa i docenta na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, posledice se odražavaju i na polni organ muškarca koji učestvuje u analnom seksu.

„Obzirom na na anatomiju i funkciju analnog otvora, kao i činjenicu o sastavu mikroorganizama koji nastanjuju taj deo debelog creva, najpre možemo da govorimo o infekciji, koja je znatno češća nego tokom vaginalnog odnosa. Razni su izazivači u pitanju, počev od najobičnije bakterijske flore predvođene E. Coli, preko hlamidije, mikoplazmi i ureplazmi, pa do onih težih infektivnih stanja koja su izazvana gonorejom, sifilisom, hepatitom B ili C, i na kraju HIV infekcijom. Sledeća komplikacija kod muškarca mogla bi da bude povreda muškog polnog organa”, objašnjava on.

I dodaje da je u ovom poslednjem slučaju reč obično o povredi kože, potkožnih struktura sa mogućnošću krvarenja i hematomima, a u težim slučajevima i prelomima muškog polnog organa s povredama mokraćne cevi, koji mogu dalje da se komplikuju u funkcionalnom smislu i da zahtevaju ozbiljnije probleme, i vrlo često, hirurško lečenje.

  • Uf

    31.05.2011 05:59
    Strah
    Uplasi me sa ovim tekstom. Ali ako koristite kondom i lubrikant samo napred....
    Ni jedna devojka se nece buniti he he

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.

Koliko je seksa potrebno za sreću

Gotovo polovina bračnih parova ima seksualne odnose dva puta mesečno, pokazali su rezultati novog istraživanja naučnika sa Kinsli univerziteta u Americi.